Omega 3’te tüm balıkları solluyor! Yoğurda katıp tüketmek yetiyor
Balık tüketmeyenler için Omega 3 kaynağı sağlayabilecek keten tohumu, yoğurtla birlikte güvenle tüketilebilir. Balık yemiyorsanız Omega 3’ünüz düşük olabilir. Omega-3 yağ asitleri açısından en zengin olduğu bilinen besinler somon, alabalık ve ton balığı gibi yağlı balıklardır. Vejetaryenler, veganlar, çeşitli alerjik reaksiyonları olan kişiler, balık sevmeyen kişiler veya çeşitli nedenlerle balık tüketiminden kaçınan kişiler genellikle balığın içerdiği önemli besin maddelerini özümseyemezler. Bu durumda balık tüketmeyen kişilerin omega-3 ihtiyacını karşılaması zorlaşır. Omega 3 açısından tüm balıkları geride bırakacak bir tohum dikkat çekti. Keten tohumu Keten tohumu aynı zamanda omega-3 kaynağı olarak da değerlidir. Bir çorba kaşığı (10 gram) keten tohumu yaklaşık 2.350 mg ALA içerir. Bu miktar önerilen günlük miktarı aşmaktadır. Omega 3 takviyesini yoğurt ve keten tohumu karışımıyla alabilirsiniz.
KETEN TOHUMUNUN GİZLİ GÜCÜ
2 yemek kaşığı keten tohumu bile 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel proteinin yanı sıra B vitaminleri, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içerir. Magnezyum uykuyu ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt ve kemik sağlığına olumlu etki yapar. Fosfor sayesinde hücre oluşumunu ve kemik korumasını sağlamak mümkündür. Bakır enerji ve kollajen üretimini destekler. Ayrıca vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için de gereklidir. Tiamin enerji sağlayarak sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.
ANTİOKSİDAN TANKI
Polifenol adı verilen antioksidanlar açısından zengin olan keten tohumu, oksidatif strese, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Oksidatif strese maruz kalmaktan kaçının; Erken yaşlanma ve Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltır.
KOLESTEROLÜN DÜŞÜRÜLMESİNE YARDIMCI
Keten tohumunda bulunan yağlar kalp sağlığını destekler. Bu yağlar kötü kolesterolü (LDL) ve kan basıncını düşürmede, ateroskleroz ve felci önlemede etkili olabilir. Bir araştırmaya göre düzenli keten tohumu tüketimi, LDL kolesterolü %20, toplam kolesterolü ise %15 oranında azaltır. SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER Keten tohumu hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Çözünür lif dışkıyı yumuşatır. Bu da bağırsakta kolay emilimi sağlar. Çözünmeyen lif, atıkların bağırsaklarda kolayca hareket etmesini sağlayarak düzenli sindirimde uyarıcı bir rol oynar. Bu iki lif türü sağlıklı sindirim için birlikte çalışır. Bu lifler sayesinde toksinlerin ve fazla yağın vücuttan atılması sağlanır.
KANSERE KARŞI ZIRH YARATABİLİR
Keten tohumu içerdiği lignan sayesinde özellikle meme, kolon ve prostat kanserlerinin gelişimini önlemede faydalıdır. Bu bileşikler yeni kan damarlarının oluşumunu ve büyümesini önleme gücüne sahiptir. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli keten tohumu tüketimi meme kanseri riskini %18 oranında azaltıyor.
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Keten tohumunun kan şekerinin düşürülmesinde de etkili olabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bu insülin arttırıcı besin maddesinin aynı zamanda diyabetin önlenmesinde de yararlı olduğuna inanılmaktadır.
CİLDİ İYİLEŞTİRİR
Keten tohumunun cilde faydaları keten tohumu yağıyla birlikte gözle görülür şekilde ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre keten tohumu yağı kullanan kadınlarda cilt hassasiyetinde belirgin bir azalma, cilt pürüzlülüğü ve pullanma bozukluklarında azalma görülmüştür. Dengeli nem ile pürüzsüz bir cilt, keten tohumlarının cilde faydalarından biridir. Keten tohumu saça olan faydalarıyla da bilinen bir besindir. Keten tohumunun içerdiği Omega 3 saç köklerini besler, kepek oluşumunu engeller ve daha parlak bir görünüm kazandırır. İçeriğindeki E vitamini saçların kırılmaya karşı dayanıklı olmasına ve nemini korumasına yardımcı olur.
TOK TUTAR
Protein açısından zengin keten tohumlarındaki çözünür lif, su ile birleştiğinde jel benzeri bir kıvam alır. Bu da midenin boşalmasını geciktirir. Bu da açlığın ertelenmesi ve tokluk hissinin uzun süre devam etmesi anlamına gelir. Araştırmalar, günde 2 yemek kaşığı keten tohumu tüketen kişilerin kilo kaybı yaşadığını ve bel çevresinin inceldiğini göstermiştir.
KADINLAR NEDEN KETEN TOHUMU TÜKETMELİ?
Keten tohumunun kadın sağlığına olan faydalarından da bahsedilebilir. Hamile kalma şansınızı artırabilir. Yumurtlamayı destekleyerek hormonal dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olur. Menopoz sonrası kadınlarda kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir. Ayrıca keten tohumu menopozla birlikte başlayan sıcak basmalarına karşı sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir.
VEGANLAR İÇİN BESLENME
Bitki proteinleri ve omega 3 yağ asitleri kaynağı olan keten tohumu, veganlar ve vejetaryenler için iyi bir besindir. Veganlar için yumurta yerine kullanılabilir.
KETEN TOHUMUNU KİMLER KULLANMALI?
Peki keten tohumunun hem faydası hem de zararı olabileceğine göre kimlere zararlıdır? Özellikle hamile ve emziren kadınların keten tohumu tüketmemeleri tavsiye edilmektedir. Yüksek potasyum içeriği, böbrek hastalığından muzdarip olanlar için keten tohumlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Kanseri önlemede faydalı olmasına rağmen keten tohumu fitoöstrojen içeriği nedeniyle özellikle östrojene bağımlı kanser hastaları tarafından tüketilmemelidir. Divertiküliti olanlar sadece keten tohumlarını değil bütün tohumları yememelidir.
KETEN TOHUMUNUN BESLENME DEĞERLERİ
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre; 7 gram ağırlığındaki bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunun besin değerleri şu şekildedir: Enerji: 37,4 kalori Protein: 1,28 gr Yağ: 2,95 gr Fosfor: 44,9 mg Folat: 6,09 mikrogram (mcg) Karbonhidrat: 2,02 gr Lif: 1,91 gr Kalsiyum : 17,8 mg Magnezyum: 27,4 mg Potasyum: 56,9 mg Lutein ve zeaksantin: 45,6 mcg
KETEN TOHUMU NASIL KULLANILIR?
Öğütülmüş keten tohumu tüketmek önemlidir. Keten tohumu, bağırsaklardan sindirilmeden geçtiği için bütün olarak tüketilmesi halinde faydalı olmayabilir. Bunların dışında besin takviyesi olarak tercih edilen keten tohumunun birçok çeşidi bulunmaktadır. Keten tohumu kansere karşı koruyucu rol oynar ve vücuda sağlık verir; Toz, tablet veya kapsül şeklinde kullanılabilir.