Güncel Haberler

İngiliz Bakan’ın Filistin gösterilerine izin veren polisle yaşadığı gerginlik tartışmalara yol açtı

Bakan Braverman’ın geçen ay Filistin gösterilerini “nefret yürüyüşleri” olarak nitelendirmesinin ardından, 11 Kasım’da yapılacak dayanışma yürüyüşü öncesinde British Times gazetesinde yazdığı yazı ülkede tartışmalara yol açmıştı.

Ülkedeki Mütareke Günü anmalarıyla aynı gün düzenlenen Filistin yürüyüşünü sert bir şekilde eleştiren Braverman, yazısında şunları söyledi: “Bu yürüyüşlerin Gazze için bir yardım çığlığı olduğunu düşünmüyorum. Bunlar, Kuzey İrlanda’da bazı grupların, özellikle de İslamcıların ‘üstünlük iddiasını’ görmeye alışkınız.” dedi.

Bakan Braverman ayrıca üst düzey polis yetkililerini Filistinli protestoculara karşı “çifte standart uygulamakla” suçladı.

Söz konusu yazının yayımlanmasının ardından partisi ve muhalefetten çok sayıda milletvekilinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri de Braverman’ı kamu bölünmesini körüklemek ve “polisi baltalamakla” suçladı.

İngiltere’nin ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, sert bir şekilde eleştirdiği Braverman’ın İçişleri Bakanı’na yakışan tutumun tam tersini gösterdiğini ve kontrolden çıktığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın Braverman’ı görevden alması yönündeki çağrılarla ilgili olarak muhalefet lideri, “Sunak bu konuda herhangi bir şey yapamayacak kadar zayıf” dedi.

Starmer ayrıca Başbakan Sunak’ı İçişleri Bakanı’nın “liderlik hırsları” konusunda uyardı ve Braverman’ın politikaları hakkında “çok dikkatli düşünmesi” gerektiğini kaydetti.


“Bakan Braverman kullandığı dil konusunda daha dikkatli olmalı”

İşçi Partisi’nin gölge içişleri bakanı Yvette Cooper da Braverman’ın “kontrolden çıktığını” vurguladı ve bakanın görevden alınması gerektiğini savundu.

Braverman’ın partisinden bazı milletvekilleri de onun görevden alınması yönünde çağrıda bulundu. Milletvekilleri, Kuzey İrlanda’ya yapılan atıfların geçmiş sivil haklar yürüyüşlerini yabancılaştıracağını eleştirdi ve Braverman’ın kullandığı dil konusunda daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.


‘Braverman İngiliz Müslümanlara karşı nefreti körüklüyor’

Britanyalı Müslümanlara ilişkin Ortak Parlamento Grubu (APPG) yaptığı yazılı açıklamada Braverman’ı “İngiliz Müslümanlara karşı nefret ateşini körüklemekle” suçladı.

Açıklamada, İçişleri Bakanı’nın açıklamalarından derin endişe duyduğumuz ve nefreti körükleyen tartışmalı yorumlarının İngiltere’deki Müslüman toplulukları güvensiz hissettirdiği belirtildi.


“Başbakanın maddede istediği bazı değişiklikler yapılmadı”

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın sözcüsü, Bakan Braverman’a yönelik eleştirilerin ardından yaptığı açıklamada, gazete yazısı yayımlanmadan önce Başbakan’ın onayının gelmediğini söyledi.

Sözcü, maddede talep edilen bazı değişikliklerin Başbakan tarafından yapıldığını, bazılarının ise dikkate alınmadığını belirterek, konunun araştırıldığını belirtti.


Başbakan yürüyüşleri “kışkırtıcı ve saygısız” olarak nitelendirdi

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Braverman, 3 Kasım’da yaptıkları açıklamada, Ateşkes Günü anma etkinlikleriyle aynı gün Filistin dayanışma yürüyüşünün düzenlenmesini eleştirdiler.

Sunak yürüyüşler için “Kışkırtıcı ve saygısız” ifadelerini kullanırken, Braverman “Nefret Yürüyüşü” açıklaması yaptı.

Organizatör sivil toplum kuruluşları o gün yaptıkları açıklamada, yürüyüş güzergahının anma törenlerinin yapılacağı Whitehall Caddesi’nden kilometrelerce uzakta olacağını ve törenden 2 saat önce gerçekleşeceğini belirtmişlerdi.

Gösterilere ilişkin dün Başbakanlık’ta Londra Büyükşehir Emniyet Müdürü Mark Rowley ile görüşen Sunak, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, barışçıl gösteri hakkının özgürlüğün bir parçası olduğunu ve yürüyüşün beklendiği gibi gerçekleşeceğini duyurdu.

Londra Metropolitan Polis Departmanı Müdürü Rowley de “gerekli yasal eşiğe ulaşılmadığını” ve Filistin yürüyüşünün güvenlik nedeniyle durdurulmasına yönelik “ciddi bir tehdit bulunmadığını” söyledi.

Londra’da 14 Ekim’den bu yana her cumartesi düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşlerine 100 binden fazla kişi katılıyor. Protestocular ilk iki hafta Başbakanlık 10 numaralı ofisinin bulunduğu Downing Caddesi girişinde, üçüncü hafta ise İngiliz Parlamentosu önünde buluşurken, dördüncü toplantıyı Trafalgar Meydanı’nda gerçekleştirdi.

Braverman’ın, ateşkes ve adalet çağrısı yapan protestolara ilişkin, Filistin’e destek veren açıklamalar ilk günden bu yana tepkilere yol açtı.

Filistin bayrağı taşımanın teröre destek sayılabileceğini, “Filistin nehirden denize özgür olacak” sloganının İsrail’in haritadan silinmesi anlamına geldiğini söyleyen Braverman, polise bu slogan ve sembollerin terörist olarak değerlendirilmesi çağrısında bulundu. “duruma göre” hareket eder ve müdahale eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking