Güncel Haberler

Fransız çiftçiler traktör ve kamyonlarıyla başkent Paris’i kuşatıyor

Fransız çiftçiler, traktör ve kamyonlarıyla Paris çevresindeki 8 bölgede yol kapatma eylemi düzenleyecek. Yerel saatle 14.00’te başlayacak yol kapatmaların başkentte trafiği felç etmesi bekleniyor.

Hükümet, Paris’teki sürücülerden kesinlikle gerekli olmadıkça çevre yollarını kullanmamalarını istedi. Çiftçilerin protestosu Paris’in yanı sıra diğer illerde de devam ediyor.

Yetkililer vatandaşların kendi özel araçlarıyla değil, toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmelerini tavsiye ediyor.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, çok sayıda polis memuruna, başkentin iki havaalanına ve meyve, sebze, et ve balık gibi gıda ürünlerinin tüccarlara toplu olarak satıldığı “Rungis” pazarına giden yolları açık tutmaları talimatını verdi.

“A1”, “A4”, “A5”, “A6”, “A13”, “A10”, “A15”, “A16” çiftçilerin traktörleriyle baraj yaparak trafiği engellemeyi hedeflediği karayolları arasında yer alıyor.

Darmanin, çiftçilerin protestolarının başkent başta olmak üzere büyük şehirlerde trafiği rahatsız etmemesi için 15 bine yakın polis memurunun görev yapacağını duyurdu.

Hükümetin verdiği tavizler çiftçiyi tatmin etmedi

Fransız hükümeti, çiftçilerin kullandığı dizele yönelik devlet sübvansiyonlarını kademeli olarak azaltma planından vazgeçtiğini açıklasa da tarım işçileri bu tavizden memnun olmadı.

Paris’i birbirine bağlayan çevre yollarında kamyon ve traktörleriyle bekleyen çiftçiler ve tarım işçileri, protestolarına Pazartesi günü de devam etme kararı aldı.

Genç Çiftçiler Birliği Direktörü Maxime Buizard, basın açıklamasında Paris’in başkent bölgesindeki protestoların en az beş gün süreceği uyarısında bulundu.

Her ne kadar Başbakan Gabriel Attal geçen hafta Cuma günü çiftçilere yardım için acil durum tedbirlerini açıklasa da diğer büyük tarım işçileri sendikaları da eylemlerinin devam edeceği mesajını verdi.

Ülkenin en büyük tarım işçileri sendikası olan FNSEA’nın başkanı Arnaud Rousseau, TF1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada eylemleri sonlandırmayacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Eylemlerimizi sürdürme kararı aldık. “Başbakan tüm taleplerimize yanıt vermedi.” Dedi.

Attal çiftçilere ne vaat etti?

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, Cuma günü güney Fransa’nın Haute-Garonne bölgesindeki protestocu çiftçilere yaptığı ziyarette, tarım sektörü üzerindeki mali ve idari baskıyı hafifletmek için önlemler alınacağını söyledi.

Çiftçilerle yaptığı görüşmede dizele yönelik devlet desteğinin aşamalı olarak kaldırılacağını ve politikanın basitleştirileceğini söyleyen Attal, “Tarıma her şeyden önce öncelik vereceğiz.”

Dizeldeki vergi artış eğilimini durduracaklarını söyleyen Attal, çiftçilerin imzalanması halinde ülkeye daha ucuz Latin Amerika ürünleri akıtacağını söylediği Mercosur Serbest Ticaret Anlaşması’na karşı çıkmaya devam edeceğini vurguladı.

Attal ayrıca, çiftçileri topraklarının bir kısmını nadasa bırakmaya zorlayan Avrupa Birliği kurallarını hafifletmek için çalışacağına da söz verdi.

Fransa, tarımsal üretim açısından Avrupa’nın en büyük ülkesidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber