Güncel Haberler

Rusya’da devlet başkanlığı seçimi başladı: Putin altı yıl daha görevde olacak mı?

Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’ın yanı sıra Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporijya’da da oylama yapılacak.

REKLAM

Rusya’da üç gün sürecek başkanlık seçimi için oylama bu sabah başladı. Mevcut başkan Vladimir Putin’in kazanması beklenen seçimlerde 112 milyondan fazla seçmen sandık başına gidecek.

Moskova savcıları, muhalefetin Pazar günü Putin karşıtı gösteri yapılması yönündeki çağrılarının ardından, seçim sırasında herhangi bir protestoya karşı halkı defalarca uyardı.

Sosyal medya platformu Telegram’da yayınlanan açıklamada, “Bu kitlesel etkinliklerin düzenlenmesi ve bunlara katılım, ilgili mevzuat uyarınca cezalandırılacaktır” denildi. Söylendi.

Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’ın yanı sıra Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporijya’da da oylama yapılacak.

Seçimlere mevcut başkan Vladimir Putin’in yanı sıra üç aday daha yarışacak.

Rusya’da Putin karşıtı taraftarlar sandık başına gidecek mi?

Öte yandan sürgündeki Rus muhalif liderlerin “Güney Putin’e karşı” sloganıyla başlattığı eyleme katılım da önemli bir merak konusu.

Rus muhalefet liderleri, sandık başına gidenlerden Rus lider aleyhine oy kullanmalarını veya geçersiz oy kullanmalarını, hükümete tepkilerini ifade etmelerini istiyor.

Konuyu ilk kez ocak ayında gündeme getiren ve yurt dışında yaşayan muhalif Maxim Reznik, online haber sitesi Meduza’ya yaptığı açıklamada Rus seçmenlerin sandık başına giderek seçimleri sabote etmeleri çağrısını yineledi.

Geçtiğimiz ay Rusya’da bir Arktik hapishanesinde ölen muhalif Alexei Navalny’nin dul eşi Yulia Navalnaya, muhalefeti Başkan Vladimir Putin’e sembolik bir ders vermek için başkanlık seçimlerinde harekete geçmeye çağırdı.

Yulia Navalnaya, bu protesto eylemiyle Rus seçmenlerin şüpheli bir şekilde cezaevinde ölen eşinin son arzusunu yerine getireceğini açıkladı.

Seçimde oyların yarısından fazlasını alan aday cumhurbaşkanı olacak.

Putin ülkeyi 24 yıldır yönetiyor

Ülkeyi 24 yıldır yöneten 71 yaşındaki Putin’in 6 yıllık seçimleri kazanacağı kesin.

1999’dan bu yana cumhurbaşkanı veya başbakan olarak iktidarda olan Vladimir Putin, eğer seçimi kazanırsa en az 2030’a kadar Kremlin’de iktidarda kalacak; bu, 18. yüzyıldaki Büyük Catherine’den bu yana herhangi bir Rus liderinden daha uzun bir süre.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom