Güncel Haberler

Mersin’de keşfedildi, koruma altına alınacak

Bozyazı 15 Temmuz Milli İrade Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, geçen yıl mart ayında Evcialanı Yaylası’nın Yaylacık mevkiinde 1750 metre yükseklikte yeni bir lale türü keşfetti.

Yeni türün bilim dünyasına tanıtılması için çalışmalar yapan Çağlar, flora gruplarında çekilen fotoğrafları yayınladı.

Çağlar’ın bu keşfi Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım’ın dikkatini çekti. Çağlar, Yıldırım’ın yönlendirmesi ve tavsiyesiyle sahaya dönerek tesisten numuneler topladı.

Daha sonra ters lale türleri konusunda uzman olan Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehtap Tekşen’e bitkiyle ilgili bilgileri iletti. Profesör. Dr. Tekşen, E-Flora illustrata by Türkiye Bilim Editörleri Aşkın Öykü Çimen ve Prof. Dr. Hasan Yıldırım ile birlikte yeni türü 22 Ocak’ta Annales Botanici Fennici dergisinde yayınladı.

“Fritillaria Nevzatcaglari” adı verilen bitki, bilim dünyasına ters lalenin yeni bir türü olarak anlatıldı. Bu keşif Anamur’un zengin bitki örtüsüne ve doğal güzelliğine önemli katkı sağlamıştır.

KORUMASI İÇİN TOPLANTI YAPILDI

Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, literatüre kazandırılan ters lalenin korunması için makamında toplantı düzenledi.

Çağlar’ın da davet edildiği toplantıya ilçe milli eğitim müdürü İlyas Mercan, ilçe tarım ve orman müdürü Hasan Bostan ile doğa koruma ve milli parklar başkanı Turgut Muz katıldı. Çağlar keşfettiği türleri burada tanıttı.

Türe Çağlar’dan sonra Fritillaria Nevzatcaglari Anamur Lalesi adını verdiğini belirten Kaymakam Bozdemir, türün bilim dünyasına tanıtılması ve korunması için izlenecek süreçleri ve alınacak önlemleri değerlendirdi.

Kaymakam Bozdemir, bitkinin literatüre kazandırılmasının Anamur açısından önemli olduğunu belirterek, korunmasına yönelik bir yol haritası belirleyeceklerini kaydetti. Bozdemir, “Coğrafya hocamız Nevzat Çağlar’ın keşfi bölgenin biyolojik çeşitliliği açısından büyük önem taşıyor. Bu keşfin bilim dünyasına sunulması ve korunması için gerekli tedbirler alınacaktır. Kendisini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.” Dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Başkanı Turgut Muz, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bitkinin korunmasına yönelik tür koruma eylem planı önereceğini söyledi.

Muz, daha sonra bir eylem planı komisyonu oluşturulacağını ve bu komisyonun koruma yöntemini belirleyeceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş