Güncel Haberler

Brent petrolün varil fiyatı 71,86 dolar

Cuma günü 73,24 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 71,61 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı 9,19 kapanışa göre yüzde 0,35 artarak 71,86 dolara yerleşti. Aynı zamanda West Texas Intermediate (WTI) ham petrolünün varili 68,04 dolardan satıldı.

Küresel talebin yavaşlayabileceği yönündeki endişeler devam ederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine gideceği beklentileri fiyatların yükselişini destekliyor. Fed'in yüzde 5,25-5,50 aralığındaki faiz oranını 18 Eylül'den itibaren indirmeye başlayacağı kesin olsa da indirimin boyutuna ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Eski Fed üyesi William Dudley'nin bu haftaki Fed toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi için yer gördüğünü söylemesinin ardından, 50 baz puanlık faiz indirimi beklentileri güçlendi.

Enflasyonla mücadelede dünyanın sonu yaklaşırken, bu hafta yapılacak toplantıların bankaların bu yılın ilerleyen dönemlerinde atacakları adımlara dair ipuçları vermesi bekleniyor. Analistler, faiz kararının yanı sıra Çarşamba günkü politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasından gelen sinyallerin piyasaların yönünü etkilemesini bekliyor.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi de petrol fiyatlarındaki artışa katkıda bulundu. ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değerini ölçen ABD dolar endeksi yüzde 0,27 düşüşle 100.520 puana geriledi. Zayıf doların döviz kullanıcıları için petrolü daha ucuz hale getirerek talebi artırması bekleniyor.

Öte yandan, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ülke olan Çin'de ekonomik aktivitenin zayıfladığını gösteren veriler, petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturarak petrol talebinin de yavaşlayabileceği endişelerini artırıyor.

Cumartesi günü açıklanan verilere göre, Çin'in sanayi üretimi ağustos ayında yıllık bazda %4,5 artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Ağustos ayında işsizlik oranı 5,3 ile beklenenin üzerinde gerçekleşti. Ülkede konut fiyatları Ağustos ayında %5,3 ile düşüş eğilimini sürdürdü. Ayrıca ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi (USTR), Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyum, yarı iletkenler, elektrikli araçlar, piller, kritik mineraller ve güneş pilleri gibi ürünlere yönelik tarifeleri artırma planının son versiyonunu duyurdu.

Brent petrol için teknik olarak 72,10 ile 72,65 dolar arasındaki bandın direnç, 71,55 ile 71 dolar arasındaki bandın ise destek bölgesi olarak görülebileceğini belirtmekte fayda var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom