Güncel Haberler

Tükenmişlik sendromu ile başa çıkmanın yolları

Tükenmişlik, kendisini yüksek binalar arasında sıkışıp kalmış hisseden bir çalışanda kendini gösterebileceği gibi, yeni doğum yapmış bir annenin, lise çağındaki çocuğuna eğitim vermeye çalışan bir öğretmenin, eşiyle ilişki sorunu yaşayan bir bireyin zihninde de kendini gösterebilir. partnerinizle ya da yüzlerce çalışanı olan bir girişimciyle.

Fiziksel ve zihinsel yorgunluk, sorumluluklardan kaçınma ve kaçınma, öfke veya sinirlilik duyguları tükenmişliğin ana belirtileridir. Bazen durum o kadar kötüleşir ki insanlar (özellikle sağlık çalışanları ve hizmet sektörü çalışanları) sorumlu oldukları kişilere ve yaptıkları işe karşı tutkularını, şefkatlerini ve şevklerini kaybetmiş gibi hissederler. Artık işinizi etkili bir şekilde yapamayacağınızı hissetmek de tükenmişliğin bir işareti olabilir.

Ayrıca kişiler günlük olarak yaşadıkları stresi tükenmişlik duygularından ayırt etmekte zorlanabilirler. Tanımı gereği tükenmişlik, iyileştirilemeyecek gibi görünen, uzun süreli, müdahaleye aç bir deneyimdir. Stres kısa süreliyse veya belirli bir hedefe bağlıysa genellikle zararlı değildir ancak motive edici bir durum bile olabilir. Ancak bahsettiğimiz stres hiç bitmiyorsa ve beraberinde boşluk, ilgisizlik ve umutsuzluk duyguları da eşlik ediyorsa bu durum tükenmişliğin göstergesi olabilir.

Psikolog Duru Erdem, “Tükenmişlikle mücadelenin anahtarı, tükenmişliği hangi alanda yaşarsanız yaşayın, kişinin bu sorunu kabul etmesi, kendine güvenmesi, problem odaklı düşünme becerisini geliştirmesi ve o alandaki sınırlarını gözden geçirmesidir.” Bireylerin kişisel sınırları çok esnek ya da çok katı olduğunda çevredeki olumlu ya da olumsuz etkilere uyum sağlamada zorluk yaşayabilirler. Bu durum kişinin kendini tükenmiş hissetmesine yol açabilecek önemli bir faktör olabilir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi