Güncel Haberler

Uzmandan 'Grip' uyarısı: '48 saat hayatta kalabilir' – Son Dakika Sağlık, Hayat Haberleri

Aralık ayında kışın gelmesiyle gündeme gelen grip konusuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç, “Grip her ne kadar ölümcül sonuçlara yol açabilen bir hastalık olsa da etkilenmelerden korunmak mümkün” dedi. Grip aşısının korunmasına ilişkin tartışmalara da değinen Kıskaç, grip aşısının yüzde 60 koruma sağladığını belirterek, hastalık tehlikesine karşı yapılması gerekenlere dikkat çekti.

GRİP, SOĞUKTAN DAHA TEHLİKELİ

Kış aylarında en sık görülen solunum yolu hastalıklarından ikisi grip ve soğuk algınlığıdır. Her yıl milyonlarca insanı etkileyen gribin belirtileri arasında yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, baş ağrısı, kuru öksürük ve boğaz ağrısı yer alıyor. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç, gribin özellikle yaşlılar, kronik hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Burun akıntısı, hapşırma, ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren soğuk algınlığı boğaz ve hafif yorgunluk genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir ve komplikasyon riski düşüktür” dedi.

SOĞUK GRİBİNE SEBEP DEĞİLDİR

Dr., soğuk havanın gribe neden olduğu düşüncesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kıskaç, “Soğuk havalarda insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdikçe virüslerin yayılması kolaylaşıyor. Yetersiz havalandırılan ortamlar, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini artırır. Soğuk hava, gribin doğrudan nedeni olmasa da virüsün yayılmasına ve hastalığın görülme sıklığının artmasına katkıda bulunabilir” dedi.

“Grip VİRÜSÜ SERT YÜZEYLERDE 48 SAAT KADAR YAŞAYABİLİR”

Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan grip, genellikle damlacıklar yoluyla yayılır. Kıskaç, “Hasta bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla havaya yayılan virüs parçacıkları, diğer insanların solunum yollarına girerek enfeksiyona neden oluyor.” Virüsün bulaştığı yüzeylere dokunup ardından ellerle ağız, burun veya gözlere dokunmak suretiyle de bulaşmanın oluşabileceğini söyledi:

“Grip virüsünün bulaşıcılığı özellikle semptomların başlamasından sonraki ilk 3-4 günde yüksektir. Grip olan kişiler kendilerini izole etmeli ve hijyen kurallarına dikkat etmelidir. “Grip virüsü sert yüzeylerde 48 saate kadar hayatta kalabiliyor.”

GRİP AŞISI HER YIL GELİŞTİRİLİYOR

Gripten korunmanın bilimsel olarak kanıtlanmış bazı yolları var. Grip aşısı, hijyen kurallarına uymak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve hasta kişileri izole etmek bu yöntemlerden bazılarıdır. Kıskaç, grip aşısının her yıl yaygın olarak görülen influenza virüs türlerine karşı geliştirildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Grip aşısı, risk gruplarındaki komplikasyonları yüzde 60 oranında azaltıyor. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku bağışıklık sistemini destekliyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu