Güncel Haberler

Uzmana göre grip ve zatürreden korunmanın en etkili yolu aşı

genişletmek

KAYNAKAA

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, influenza virüslerinin neden olduğu oldukça bulaşıcı bir akut solunum yolu enfeksiyonu olan mevsimsel influenza, ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük ve yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Dünya çapında her yıl yaklaşık 1 milyar insan mevsimsel gripten etkileniyor. Bu vakaların yaklaşık 5 milyonu ciddi olmasına rağmen her yıl yaklaşık 500.000 kişi gribe bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

İnfluenza virüsünün neden olduğu en önemli komplikasyonlardan biri olan zatürre, özellikle risk grupları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Grip ve zatürreye karşı aşılar bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolu olarak gösterilmektedir.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayındır Söğütözü ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ali Acar, influenza virüsünün yol açtığı en önemli komplikasyonlardan biri olan pnömoninin özellikle risk grupları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu, influenza virüsünün doğrudan zatürreye neden olabileceğini ve aynı zamanda neden olabilecek diğer mikroorganizmalar için de kolaylaştırıcı bir temel oluşturduğunu vurguladı. akciğer iltihaplanması.

– “RİSK GRUPUNDA OLANLAR AŞI OLMALI”

Grip salgınının her yıl eylül-ekim ayları arasında başladığını ve kış aylarında zirveye ulaştığını belirten Acar, şöyle konuştu: “Grip her yaştan insanı etkileyebiliyor. Ancak 50 yaş üstü insanlar, 5 yaş altı çocuklar, insanlar. akciğer hastalığı, kalp hastalığı, diyabet, böbrek ve karaciğer yetmezliği ve hamile kadınlar.” Aşırı kilolu kişiler, AIDS, kanser ve çeşitli ilaçlar gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler gripten ve komplikasyonlarından daha fazla etkileniyor. Sağlık personelinin ve risk grubuna ait kişilerle teması olan kişilerin de aşı yaptırması oldukça önemlidir. “1 aylıktan büyük herkes grip aşısı yaptırabilir.” dedi.

Acar, grip virüsünün yapısının her yıl değişmesi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) küresel izleme verilerine dayanarak aşı içerikleri konusunda yıllık önerilerde bulunduğunu, her yıl aşı içeriklerinin bu öneriler dikkate alınarak hazırlandığını belirtti.

Aşının düzenli aralıklarla yapılması gerektiğini vurgulayan ACAR, şunları kaydetti:

“Aşı, uygulandığı grip mevsimi için etkilidir. Bu nedenle mevsimsel gribe karşı etkin koruma sağlamak için, daha önce grip hastalığı ya da yapılmış grip aşısı olup olmadığına bakılmaksızın, mevsimsel grip riski taşıyan kişilere grip aşısı yıllık olarak yapılmalıdır. Eylül-Ekim aylarında başlayan salgınlar.” “Olası virüslere karşı hazırlanan güncel aşılarla aşı yaptırmak gerekiyor. Grip aşısının koruması yaklaşık 6-8 ay sürüyor. Özellikle risk grupları eylül ve ekim aylarından itibaren aşılanmalı, aşı olamayanlar ise 6-8 ay kadar aşı yaptırabilir. Mart sonu.”

Zatürrenin, genellikle bakteri ve virüslerin neden olduğu, ani başlayan bir akciğer enfeksiyonu olduğunu ve her yaştan insanda ağır, hafif ya da yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabileceğini vurgulayan Acar, şöyle konuştu: “Zatürre, bulaşıcı hastalıklara bağlı en sık görülen ölümdür. hastalıklar”. dünya çapında çocuklarda görülen hastalık. Erişkinlerde özellikle 65 yaş üstü kişilerde.” “10 yaş üstü kişilerde ve mevcut sağlık sorunu olanlarda ciddi hastalık ve ölüme neden olabiliyor.” değerlendirmesini yaptı.

Acar, gribin en önemli komplikasyonu ve gribe bağlı ölümlerin en önemli nedeni olan, özellikle 50 yaş üstü kişilerde ciddi ve ölümcül olabilen zatürre açısından da risk grubundaki kişilerin risk altında olduğunu söyledi. Yıllar ve kronik hastalıklarla.

Acar, “65 yaş üstü olanlar, diyabet, akciğer hastalığı ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olanlar, kanser, HIV, AIDS gibi hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve huzurevinde yaşayanlar” dedi. pnömoniye karşı. Grip ve zatürre aşıları yetişkinlerde iki farklı anatomik bölgeye (sağda) yapılıyor. “Aşılamanın toplum sağlığının korunmasının temeli olduğu unutulmamalıdır.” Şu yorumu yaptı:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu