Güncel Haberler

Üç boyutlu haritalama teknolojileri riski azaltıyor – SAĞLIK

KALP RİTİMİ YAŞLA DOĞRU ORANTILI MI?

“Atrial fibrilasyonunuz (atriyal fibrilasyon) varsa ve kateter ablasyonunu düşünüyorsanız, bu tedavi seçeneğini ve bunun sizin için ne anlama geldiğini doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Her hasta farklı olduğundan sizin için en iyi tedavi seçeneği kişisel durumunuza ve genel sağlığınıza bağlı olacaktır. Hastane Kardiyoloji Uzmanı Liv Doç. Dr. Batur Gönenç Kanar “Atrial fibrilasyonu olan hastalar; Ayrıca çarpıntı, yorgunluk, nefes darlığı ve egzersiz yapma yeteneğinde azalma gibi belirtilerin olduğunu da kaydetti.

Kalbin pompalama yeteneğinde azalmaya neden olabilir
Atriyal fibrilasyon (AF), kalbin kulakçıklarının hızlı ve düzensiz atışını tanımlar. Bu, kulakçıkların etkili bir şekilde kasılmamasına ve kalbin pompalama yeteneğinin azalmasına neden olur.
Çarpıntı ile fark edilirAtriyal fibrilasyon, düzensiz kalp ritmi ile karakterizedir. Bu durum genellikle kalp atış hızının hızlanması (taşikardi) ve hastada kalp atışının hissedilmesi yani çarpıntı ile fark edilir. Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda çarpıntı, yorgunluk, nefes darlığı ve egzersiz yeteneğinde azalma gibi belirtiler görülebilir.
Çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabilirAtriyal fibrilasyona kalp krizi, kalp yetmezliği, diyabet, hipertansiyon veya diğer kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli sağlık sorunları neden olabilir. Atriyal fibrilasyon riski de yaşla birlikte artar.
Tüm felçlerin en yaygın nedenidirNe yazık ki dünyadaki tüm felçlerin en yaygın nedeni atriyal fibrilasyon hastalığıdır. Atriyal fibrilasyonunuz varsa, kulakçıklar etkili bir şekilde kasılamadığı için kalbin içindeki boşluklarda kan pıhtıları oluşabilir. Bu pıhtılar kan yoluyla beyne taşındığında felç riski oluşturabilir. Bu nedenle atriyal fibrilasyonu olan çoğu hasta, kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için antikoagülan tedavi alır. Bazı durumlarda kalp pili yerleştirmek mümkündür
Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, kardiyoversiyon (kalbin ritmini düzeltmek için elektrik şoku), kateter ablasyonu (anormal elektrik yollarının yok edildiği bir prosedür) ve bazı durumlarda kalp pili implantasyonu gibi prosedürler yer alır.

Yaşam tarzı değişiklikleri benimsenmeli

Hastaların bu sorun hakkında bilgilendirilmesi ve yaşam tarzı değişikliklerini (sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, alkol ve kafeinden uzak durma vb.) benimsemeleri önemlidir. Her hastanın durumunun ve tedavi planının benzersiz olduğunu ve en uygun tedavi planının belirlenmesi için her hastanın bireysel sağlık koşullarının dikkate alınması gerektiğini unutmayın.Genellikle genel anestezi altında yapılırGünümüzde atriyal fibrilasyonun birincil tedavisi kateter ablasyonudur. Bu işlem düzensiz elektrik sinyallerinin kalbe geçişini engeller. İşlem bir hastanede yapılır ve genellikle genel anestezi altında yapılır. Kalbin daha düzenli bir ritimde atmasını sağlar
Kasık damarı yoluyla kalp içindeki boşluklara ulaşmak için kateter adı verilen ince, esnek bir tüp olan tıbbi bir cihaz kullanılır. Kateterin ucunda küçük bir elektrot bulunur. Bu elektrot, kalpteki anormal elektrik sinyallerini tespit edip, yapay zeka ve üç boyutlu haritalama teknolojisi yazılımlarını kullanarak bu sinyalleri kullanarak kalbimizin üç boyutlu elektrik haritasını oluşturabiliyor. Üç boyutlu harita değerlendirildikten sonra anormal alanlar yüksek frekanslı enerji kullanılarak “yakılabilir” veya kesilebilir. Bu süreç, anormal sinyallerin yayılmasının engellenmesine yardımcı olarak kalbin daha düzenli bir ritimle atmasına olanak tanır. Bazı riskler olabilir
Kateter ablasyonu genel olarak güvenli bir işlem olmasına rağmen her cerrahi işlem gibi bazı riskleri de vardır. Bu riskler felç, kalp delinmesi, kanama veya iltihaplanmayı içerebilir. Ancak günümüzde gelişen üç boyutlu haritalama teknolojileri sayesinde çoğu hasta için bu riskler minimum düzeydedir ve işlemin yararları çoğu zaman risklerden daha ağır basmaktadır.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking