Sokak hayvanlarına ilişkin yönetmelik açıklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı Politikaları, evcil hayvanların sahiplenilme koşulları ve sahipsiz hayvanların rehabilitasyonuna ilişkin esasları belirledi.
Bakanlığın hayvanları korumaya ilişkin uygulama yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un getirdiği kuralları içeriyor.
Yönetmelikte başıboş hayvanların toplanma yöntemleri, bakım evlerine getirilme süreci, bakımı ve bakım evleri ile doğal yaşam alanlarına sahiplendirilmesi gibi konular ayrıntılı olarak ele alınıyor.
Bakanlığın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamaya göre, sahiplendirilebilecek hayvanların tanımı yapılarak, hangilerinin rehabilite edilerek sahiplendirilmek üzere huzurevleri ve doğal yaşam ortamlarında tutulabileceği açıklandı.
class = “medyanet-inline-adv”>
Avrupa Evcil Hayvanların Korunması Sözleşmesi'nin ilgili hükümlerinin uygulanması kapsamında, sorun yaratan başıboş hayvan popülasyonuna ilişkin karar almaya yetkili makam olarak kent konseyleri görevlendirildi.
Kanunla getirilen yeni mevzuatla benimsenen “yakala-kısırlaştır-tut/sahiplen” yöntemi kapsamında, Belediyelerce yakalanıp rehabilite edilen hayvanlar, hayvan refahı ilkelerine uygun olarak barındırılacak. Bu kapsamda “doğal yaşam alanları” ve fidanlıkların özellikleri belirlendi.
Hayvanların sahiplenileceği ve barındırılacağı “özel hayvan barınakları” tanımlanmış ve belirlenmiş olup, özellikleri Bakanlığın izniyle gerçek veya özel tüzel kişiler tarafından belirlenecektir.
Fidanlıklarda, doğal yaşam alanlarında ve özel hayvan barınaklarında 6 aydan küçük hayvanlar ve küçük cins hayvanlar 8 metrekareden, büyük cins hayvanlar ise 10 metrekareden küçük alanlarda barındırılamaz.
Sahiplendikleri hayvanların bakımını herhangi bir nedenle yapamayan vatandaşlar, hayvanları sokağa bırakmak yerine kanun ve yönetmeliklerle bakım koşulları belirlenen barınaklara bırakacak.
Yerel yönetimler huzurevlerine sağlıklı koşullarda hizmet verebilmek için bütçe ayırmak zorunda kaldı. Hayvanların, hayvanseverlerle birlikte sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri, bunun mümkün olmaması durumunda ise huzurevlerinde sağlıklı koşullarda tutularak yeniden barındırılması bekleniyordu.
HAYVANLARIN SAHİPLENMESİNİN KOŞULLARI DÜZENLENDİ
class = “medyanet-inline-adv”>
Yönetmelik ayrıca evcil hayvan sahipleri tarafından hayvanlarının dijital kayıt altına alınması, yeterli bakım ve beslenme koşullarının sağlanması, il hayvan koruma kurullarının aldığı kararlara ve kat mülkiyeti kanunu hükümlerine uyulması gibi koşulları da düzenledi.
Bu bağlamda bireylerin, hayvanlarının insanlara, diğer canlılara ve çevreye vereceği zararları önlemek ve gerekli önlemleri almasına rağmen uğradıkları zararı tazmin etmeleri gerekmektedir.
İnsanlar, hayvan bakımevlerinden il hayvan koruma kurullarının belirleyeceği sayıda hayvanı sahiplenebilecek.
Sahiplendirildiği hayvanı terk etmesi nedeniyle idari yaptırıma tabi olanlar, aynı takvim yılı içinde birden fazla hayvanı kaybedenler ve aynı takvim yılı içinde birden fazla hayvanını kaybedenler, bakımları altındaki hayvanı sahiplenemeyecek. . 3 yıldır evlerde.
– Yerel yönetimlere karşı görev
class = “medyanet-inline-adv”>
“Yerel yönetim” kavramı açıklığa kavuşturuldu ve sokak hayvanlarına ilişkin çalışmalardan il özel idarelerinin, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir ilçelerin, il belediyeleri ile diğer ilçe ve kent belediyelerinin sorumlu olduğu belirtildi.
Yerel yönetimler başıboş köpeklerin toplanmasından, huzurevlerine getirilen köpeklere, insan ve hayvanların yaşamı ve sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları taranamayan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olan veya bakımevlerine getirilen köpeklere ilişkin yasal düzenlemelerin uygulanmasından sorumludur. uygun hayvanları sahiplenmeleri ve sahiplenmeleri yasaktır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlükleri, kanunun uygulanmasında yerel yönetimler ve diğer kurumlarla koordinasyon sağlamak, il hayvan koruma kurullarının sekretaryasını yönetmek, hayvan fidanlıkları, doğal yaşam alanları ve özel hayvan yaşam alanları için çalışma izinlerini düzenlemek, yasal hükümlerin uygulanmasını denetlemek ve denetlemek.
class = “medyanet-inline-adv”>
İl hayvan refahı kuruluşları, il sınırları içindeki sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrolüne ilişkin tüm prosedürleri koordine edecek ve insanların bakımevlerinden sahiplenebilecekleri hayvan sayısını belirleyecek.
Söz konusu kurulların görevi, denetlemeye yetkili organların görev dağılımını belirlemek ve ilde bulunan sahipsiz hayvan sayısına göre huzurevleri ve doğal yaşam alanlarının yeterliliğini değerlendirmekti.
YEREL YÖNETİMLERİN BÜTÇE İHTİYAÇLARI
Ağustos ayında yapılan yasa değişikliğiyle nüfusu 25 binin üzerinde olan yerel yönetimlere bütçelerinin binde 5'ini, büyükşehirlerde ise binde 3'ünü sahipsiz hayvanların bakım ve rehabilitasyonuna ayırma yetkisi verildi.
class = “medyanet-inline-adv”>
Yönetmelik uyarınca, yerel yönetimler, kanunla tahsis edilen mali kaynakların en az %50'sini, fidanlık ve doğal yaşam alanlarının inşası için veya mevcut olanların kapasitesinin, ildeki hayvan refahı kurumu tarafından karara bağlanmasına kadar harcamak zorundadır. Artan harcamalardan sorumlu olduğu düşünülen ildeki başıboş köpek sayısıyla karşılaştırıldığında bu rakam yeterli.
“Evlat Edinilme Şartları Belirlendi”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, uygulama yönetmeliklerinin evcil hayvan sahiplenme koşullarının yanı sıra hayvan sahiplerinin görev ve sorumluluklarını da belirlediğini söyledi.
Yönetmelikte sahipsiz hayvanların toplanması, huzurevlerine getirilmesi, rehabilite edilmesi ve huzurevlerinde bakımlarının yapılmasına ilişkin prosedürlerin düzenlendiğini vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: “Fidanlıkların, doğal yaşam alanlarının ve yaşam alanlarının özel hayvanlara sahip olması gereken koşullar ve çalışma yöntemleri ile Sokak hayvanlarının popülasyon kontrolü kapsamında bu yerlerde yapılacak iş ve işlemler de yönetmelikte hayvan refahının korunması ve sürdürülmesi ile hayvanlara yönelik son derece ayrıntılı kurallar sıralanıyor. “Bu konuda sorumluluk yüklüyor.”
Yumaklı, il hayvan koruma kurullarının çalışma usul ve esaslarının yönetmelikle belirlendiğini, ilgili kanun kapsamında yapılacak denetimler ile idari yaptırım uygulama yöntemlerinin de ele alındığını kaydederek, şöyle konuştu: “L uygulama Yönetmelik Hayvan refahına saygı göstermeyi ve toplum sağlığını korumayı amaçlayan düzenleme, kurallara saygı duyan ve hayvan refahını gözetenleri hedef alıyor. “Aynı zamanda hayvan sahiplerinin haklarını da koruyor.”