Güncel Haberler

Nefes darlığı, öksürük ve balgam varsa dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yılmaz, KOAH’ta tanının gecikmesinin tedaviyi engelleyen en önemli faktör olduğunu belirterek, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi. Doktor, sigara içmenin en büyük risk olduğunu, iç ve dış hava kirliliğinin de bir diğer önemli risk faktörü olduğunu söyledi. Yılmaz, “Birçok hastalıkta olduğu gibi hava yolu tıkanıklığının durdurulması ve tedavi edilmesinde de erken tanı ve risk faktörlerinden kaçınmak çok önemli” dedi.

Nefes darlığı, öksürük ve balgamınız varsa dikkatli olun!

Doktor, KOAH’ta en sık görülen şikayetlerin öksürük, balgam ve nefes darlığı, bazen de yorgunluk hissi olduğunu söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu: “Koah tanısı, basit ve ağrısız bir yöntem olan ‘nefes ölçüm testi’ ile kolaylıkla konulabiliyor ancak bu sorun artık neredeyse küresel bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş olsa da, hastalığa ilişkin toplumsal farkındalık hala istenilen düzeyde değil. ” Ülkemizde 3 ila 5 milyon KOAH hastası bulunduğunu belirten Doktor, dünya çapında 600 milyon, Türkiye’de ise 3 ila 5 milyon kişinin KOAH hastası olduğunu kaydetti. Yılmaz, şunları söyledi: “Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan KOAH, hastalar için kalp hastalıkları ve akciğer kanserine yakalanma açısından da yüksek risk oluşturuyor. Ülkemizde 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu tahmin edilmektedir. Ancak duruma baktığımızda her 10 KOAH hastasından yalnızca birinin doktora başvurarak doğru tanıyı alabildiğini görüyoruz” dedi.

Tedavisi hayatı boyunca devam ediyor. Birçok hastalıkta olduğu gibi KOAH’ta da erken teşhisin hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azalttığını, yaşam konforunu artırdığını söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Hastalığın tedavisinde başarıyı sağlamak için sigarayı bırakmalı, tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durmalı, yemek yemeli. Sağlıklı ve düzenli beslenin.” Fiziksel aktivite yapmak gereklidir. Tedavinin yaşam boyu sürdürülmesi gerekiyor” dedi. Risk altındaki kişilerin doktorlarına danışması ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için Doktor, özellikle kış aylarında KOAH riski taşıyan tüm hastaların grip, zatürre ve Kovid-19 aşısı için uzman doktorlarına başvurmalarını öneriyor. Yılmaz, KOAH’ın gelecekteki yükünü azaltmak için risk faktörlerine maruz kalmanın azaltılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi. Adem Yılmaz, 40 yaş üstü kişilerde oluşabilecek KOAH risklerini de şöyle sıraladı: “Geçmişte veya halen sigara ve/veya tütün ürünleri kullanımı Geçmişte veya halen tozlu ortamlarda çalışmak Isınma ve yemek pişirmek için organik yakıtların kullanılması En az 2-3 ay süren tekrarlayan öksürük, balgam üretimi, çabuk yorulma, yürürken, merdiven çıkarken, iş yaparken veya herhangi bir efor sarf ederken nefes darlığı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking