Güncel Haberler

İtalya’da AP seçimleri ve kısmi yerel seçimler için oy verme işlemi sona erdi

Avrupa Parlamentosu'na 76 milletvekili gönderen üçüncü ülke olan İtalya'da 8 Haziran'da başlayan ve iki gün süren oylama, dün yerel saatle 23.00'te sona erdi.

İtalya'da oy verme işleminin tamamlanmasıyla Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy verme süreci de Avrupa genelinde sona erdi.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 51 milyon 198 bin 828 seçmenin bulunduğu ülkede Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım oranı yüzde 48 civarında ölçüldü. Ülkede AP'nin 5 yıl önceki seçimlere katılım oranı %54,5'ti.

Oylama sürecinin sonunda ülkenin önde gelen medya kuruluşları da çıkış anketlerinin sonuçlarına yer verdi.

Söz konusu çıkış anketlerine göre ülkede 2022 yılında yapılan erken genel seçim sonuçlarında ortaya çıkan sıralamaya benzer bir tablo ortaya çıktı.

İtalyan kanalı Rainews24 tarafından açıklanan ilk sandık çıkış anketlerine göre, sağ hükümet koalisyonunun ana ortağı Başbakan Giorgia Meloni'nin partisi Fratelli d'Italia (FdI) yüzde 27,7 oyla ilk sırada yer aldı.

Elly Schlein liderliğindeki ana muhalefet partisi Demokrat Parti (PD), Avrupa seçimlerinde yüzde 23,7 oyla ikinci oldu. PD'nin 2022 genel seçimlerine göre oylarını artırdığı kaydedildi.

Muhalefetteki Beş Yıldız Hareketi'nin (M5S) oy oranı yüzde 11,1 olarak ölçülürken, oy oranının 2022'ye göre düştüğü görüldü.

Sağcı iktidar koalisyonunun küçük ortaklarından Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin partisi Forza Italia'nın (FI) oy oranı yüzde 10,5 olarak ölçülürken, hükümetin diğer ortağı Lega'nın partisi ise yüzde 10,5 olarak ölçüldü. Aşırı sağcı Matteo Salvini'nin oranı ise yüzde 8 olarak ölçüldü. Bu sonuçla Ligin 2022 yılına göre gerilediği, FI'nin ise Lig'in önüne geçtiği görüldü.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu seçimleriyle eş zamanlı olarak ülke genelinde 3 bin 698 belediyede kısmi yerel seçimler yapıldı.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Floransa ve Bari gibi bazı metropollerde belediye başkanlığına aday olan hiçbir aday yüzde 50+1 oy alamadığı için seçimlerin ikinci tura kalması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking