Fransa’dan Avrupa ortak sermaye piyasasına gönüllü katılım önerisi
Yetkililer, 27 üye ülkedeki farklı finansal sistemler ve hukuk kültürleri arasında ortak zemin bulmanın zor olması nedeniyle ortak bir sermaye piyasası oluşturma konusundaki ilerlemenin yavaş olduğunu söylüyor
Fransa, Avrupa Birliği içinde ortak bir Sermaye Piyasası Birliği (SPK) oluşturulmasını destekleyen ülkelerin başlangıçta bu işi tek başlarına yapmaları gerektiğini öne sürdü.
Belçika’nın Gent kentinde AB maliye bakanları toplantısı öncesinde konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno le Maire, SPB’nin yapay zeka ve sıfır karbon ekonomisine geçiş gibi gerekli sektörlerde özel sermaye yatırımını harekete geçirme açısından çok önemli olduğunu söyledi. .
Fransa ve Almanya, Avrupa ekonomisinin yeşil ve dijital dönüşümü için her yıl yaklaşık 500 milyar Avro ek özel finansmana ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor. Her iki ülke de, şu anda parçalanmış olan Avrupa’nın sermaye piyasalarına yatırım yapmak daha kolay olsaydı, bu paranın kullanılabileceğine inanıyor.
Yetkililer, 27 üye ülkedeki farklı finansal sistemler ve hukuk kültürleri arasında ortak zemin bulmanın zor olması nedeniyle ortak bir sermaye piyasası oluşturma konusundaki ilerlemenin yavaş olduğunu söylüyor.
Le Maire gazetecilere verdiği demeçte, “Altı yılı aşkın süredir bir sermaye piyasaları birliği kurmaya çalışıyorum. Vardığım sonuç, 27 ülkeyle başlamanın mümkün olmadığıdır.” dedi.
Le Maire, “Bugün Ghent’te gönüllülük esasına dayalı bir sermaye piyasaları birliği kurmak istiyoruz. Başlangıçta 3-4 ülkenin bu girişime katılması iyi bir temel olacaktır.”
AB maliye bakanlarının SPB ile ilgili çalışmaların hızlandırılması ve yıl sonunda göreve başlayacak yeni Avrupa Komisyonu için bunu öncelik haline getirme ihtiyacı konusunda bir açıklama yapması bekleniyor.
Bunun yeterli olmadığını belirten Le Maire, şunları söyledi: “Bugünkü açıklama yeterli değil. Ben de tartışmalardan yoruldum. Boş açıklamalardan bıktım. Gerçekten Çin ve ABD’nin bizim açıklamalarımızdan etkileneceğine inanıyor musunuz? kararlara ihtiyacımız var.” Dedi.
2014 yılında başlatılan Sermaye Piyasaları Birliği projesi, iflaslar, izahnameler, sermaye kazançlarının vergilendirilmesi, listeleme gereklilikleri veya krediler ve pasifliğe ilişkin farklı vergi uygulamalarına ilişkin ulusal kuralları birleştirerek özel sermayenin farklı AB ülkelerine yatırım yapmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Le Maire, başlatmak istediği girişimin bankaların, borsaların ve yönetilen tasarrufların gönüllü olarak tek Avrupa denetimine tabi tutulmasını ve ortak bir Avrupa tasarruf ürününün yaratılmasını içerdiğini açıkladı.
Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner de daha hızlı ilerleme kaydedilmesini umduğunu ancak yine de 27 AB ülkesinin tamamının sürece dahil olmasını istediğini söyledi.
Lindner, müzakerelerin açılışında yaptığı konuşmada, “İkili veya daha dar kapsamlı girişimler mümkündür, bu göz ardı edilemez, ancak amaç herkesin birlikte ilerlemesi olmalıdır.” dedi.