Güncel Haberler

CHP’li Tanrıkulu’ndan Bakan Yumaklı’ya soru önergesi

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin TanrıkuluTarım ve Orman Bakanlığı Politikaları 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek ve üzüm ve şarap üreticilerinin “İleride doğabilecek vergilerin ödenmesini sağlamakTBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın teminat mektubu gerekeceğini belirten tebliğe yanıt vermesini istedi.

Tanrıkulu, teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“ÜRETİCİLERE AĞIR YAPTIRIMLAR GELİYOR”

“Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek bir genelge hazırladı. Bu açıklama özellikle üzüm ve şarap üreticilerine ağır yaptırımlar getiriyor. Üretim kapasitelerine bağlı olarak 5 ile 50 milyon arasında teminat mektubu gerekecek. Bu teminat mektuplarının istenmesinin nedeni ileride doğacak vergiyi güvence altına almaktır. Peki Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı bu garantiyi diğer üreticiler için de talep ediyor mu? HAYIR. Şu ana kadar üzüm ve şarap üreticilerine böyle bir garanti talep edildi mi? HAYIR. Sebebi şudur: Üzüm ve şarap üreticilerini bu üretim tarzından caydırmak. Bu AK Parti’nin siyasi tercihleriyle alakalı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı vergiyi güvence altına almak için neden böyle bir çalışma yapıyor? Türkiye’nin bir Maliye Bakanlığı var. Vergi borcunun doğması durumunda Maliye Bakanlığı bunu takip eder. Ancak Tarım Bakanlığı bu yola giderek, Türkiye’nin bu coğrafyasında son yıllarda hızla artan ve giderek ihraç ürünü haline gelen butik şarap ile yüzyıllardır çok kaliteli üretilen üzümün üretimini özel hale getirmeyi hedefliyor. üretilemez. Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı’nın üzüm ve şarap üreticilerine yönelik bu sorunu üstlenmesi gerekmektedir. Ve bu tebliğin 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmesinden kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.

Basın bülteni no. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023/50 sayılı ‘Tütün, tütün ürünleri, makaron, sigara kağıdı, sigara filtresi, alkollü ve alkollü içeceklerde üretim ve/veya ticaret faaliyeti yürütenlerin teminat almasına’ ilişkin politikalar, şarap üreticilerinin ‘ileride doğacak vergilerin ödenmesi’ garantisi: satın almak için büyük bir teminat mektubu gerekli olacaktır, fermente alkollü içecekler ana kategorisinde 20 bin litreye kadar kapasite için bu rakam 5 milyondur; 10 milyondan 300 bin litreye kadar kapasite; 300 bin litreyi geçerse 30 milyon lira olacağı haberi basına yansıdı. Basında yer alan haberler arasında, alkollü içki üreten veya ithal edenlerden kapasitesi ne olursa olsun 50 milyon liralık teminat mektubu geleceği de yer alıyor.

“ÜZÜM ÜRETİCİSİ FAKİR OLACAK, TARIMDAN TERK EDİLECEK”

Böyle bir uygulamanın özellikle üzüm üreticilerini etkileyeceği kuşkusuzdur. Ayrıca artan maliyetler nedeniyle küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyetlerini durdurması nedeniyle sektörün tekellerin eline geçeceği de aşikar. Üzüm üreticileri ve geçimini bağcılıkla sağlayan çiftçiler, tekelleşme nedeniyle ürünlerini düşük fiyatlarla teslim etmek zorunda kalacak, yoksullaşacak ve muhtemelen tarımı bırakacak. Şarap, üzümlerin katma değeri en yüksek ürünüdür. Dünya çapında 35 milyar euronun üzerinde ticaret hacmi var. Tarımsal üretimin çökmekte olduğu ülkemizde üzüm, her türlü maliyetine rağmen çiftçiye iyi ya da kötü sonuç getiren ender ürünlerden biridir. Proje, Hukuk Devleti Anayasası ve eşitlik ilkelerine dayanmaktadır; Bunun, tarımsal üretimin ve üreticilerin korunmasına ilişkin maddelere ve mali yükümlülüklerin ancak kanunla düzenlenebileceği hükümlerine aykırı olduğu açıkça görülmektedir.”

“ÜZÜM VE ŞARAP ÜRETİCİLERİYLE SORUNUNUZ NEDİR?”

Tanrıkulu’nun Bakan Yumaklı’ya soruları şöyle:

“Bakanlığınızın asıl görevi tarımsal üretimi ve üreticileri korumak ve teşvik etmek değil mi? Gelecekteki vergiler vb. Gelir garantisi gibi mali yükümlülükler Bakanlığınızın sorumluluğunda mıdır? Tarımla ilgili diğer sektörlerde de böyle bir kapsam almayı planlıyor musunuz? Eğer böyle bir planınız yoksa üzüm ve şarap üreticileriyle sorununuz nedir? Bu tebliğle başta eşitlik, tarıma destek ve mali yükümlülüklerin yasallığı olmak üzere Anayasa’nın ilke ve kurallarını yok ettiğinizin farkında mısınız? Bakanlığınızın amacı ülkemiz üzüm üreticilerini tarımdan ve kırsal kesimden uzaklaştırmak, şarap üretimini yerli ve yabancı tekellere devretmek mi? Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin konularından biri olan tarım ve kırsal kalkınma bir kenara mı bırakıldı? Bakanlığınızın AB müktesebatı ve politikalarından haberi yok mu? Bu bildirim hangi noktada AB’nin ortak tarım politikası ve diğer politikalarıyla uyumlu hale gelecektir?

“İnsan gücü kaybının önlenmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak mı?”

“Tohumda iç ticaretin engellenmesi, beyaz et üretiminde GDO’lu yemlere izin verilmesi ve söz konusu taslaklar gibi uygulamalarla bakanlığınız hangi ülkelerde, hangi tekellerde, hangi lobilerde hizmet veriyor? Yerli ve yabancı bir projeyi hayata geçirmeyi düşünmüyor musunuz? milli tarım politikası Ege, Trakya, İç Anadolu Başta Güneydoğu olmak üzere ülkemizdeki üzüm üreticilerine karşı bu genelgeyi nasıl savunuyorsunuz, banka teminat mektuplarının ücretlerini ve koşullarını biliyor musunuz, aynı teminatı almıyor 300 bin litre üretenden 3 milyon litre üreten kim olursa olsun, bu açıklamayı kim yazdıysa ciddiyetinin bir göstergesi? Söz konusu projenin yürürlüğe girmesiyle birlikte sadece birkaç bin litre üreten yerli üreticinin çoğunluğunun olduğu göz önüne alındığında, Garantiler nedeniyle şaraplar üretimden çekilecek, yerli üreticiyi desteklemek ve iş gücü kaybını önlemek için gerekli tedbirleri alıyor musunuz?

Ödenmeyen vergiler için teminat talep edilmesinin açıklaması ve gerekçesi nedir? 1 Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek uygulamanın tebliği ile butik üretim ve ithalatta büyük kayıplar yaşanacağı dikkate alındığında, söz konusu uygulamada değişiklik yapılması yönünde bir girişimde bulunulacak mı? Bakanlığınız, 20-30 dönümlük bağ çevresinde yapı açarak üretime katkı sağlayan ve ekonomik iş gücü oluşturan üreticileri, küçük şirket oluşturup ithalat yapan firmaları göz ardı etmemek için gerekli yasal düzenlemeleri yapacak mı? Etkilenen sektördeki büyük sermaye şirketlerinin bankalardan teminat mektubu alabileceği, ancak çoğu küçük üretici ve ithalatçının bu tutarları bankada bloke etme yetkisinin bulunmadığı dikkate alındığında, ekonomik daralmanın ve iş gücü kaybının önlenmesi için ne gibi somut önlemler alınacağı değerlendirilmektedir. ? Bakanlığınız piyasanın tekelleşmemesi ve bazı küçük üreticilerin kayıt altına alınmaması için acil önlem alacak mı? Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı’nın, basın açıklaması taslağını “doğabilecek idari yaptırımlar, vergiler ve diğer kamu kredilerinin garanti altına alınmasını sağlamak amacıyla” gerekçelendirdiği ancak yeni üretimler için bant vermeme gibi yetkilere sahip olduğu dikkate alınarak Vergisini ödemeyen, hatta üretim izinlerini iptal eden üreticilerden neden garanti istensin ki?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber