Bakanlıktan su ürünleri avcılığına yönelik düzenleme
“Tebliğ No.” Resmi Gazete'de yayımlandı. 6/1 Ticari Amaçlı Balıkçılığın Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” ve “No. Bakanlığın amatör amaçlı su ürünleri yetiştiriciliğinin düzenlenmesi hakkında 6/2 sayılı Kanun.
Bakanlıktan alınan bilgiye göre, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak 1 Eylül 2024 ile 31 Ağustos 2028 arasındaki dönemi kapsayan tebliğlerle avlanma yükümlülükleri, sınırlamalar ve kurallar düzenlendi.
Bu kapsamda hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz hıyarı, beyaz midye, yılan balığı, tıbbi sülük ve barbunyanın da aralarında bulunduğu 7 tür için toplam avlanabilir miktarlar belirlendi.
Basın bülteni hükümleri Tarımsal Üretim Planlaması uygulamasına uyumlu hale getirildi. Bazı alanlar su ürünleri avcılığına kapatılmış olsa da alamana (uçuş) ağları ve uzatma ağları için derinlik ve göz büyüklüğüne ilişkin düzenlemeler getirildi.
Bazı endemik balıkçılık koruma altında
Ayrıca leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi biyolojik çeşitlilik açısından önemli endemik su türlerinin avlanması tamamen yasaklanmış ve bu türler koruma altına alınmıştır.
Bazı su ürünleri türlerinin avlanması için avlanabilecek minimum boy belirlenirken, bazı türlerin boyları da yeniden düzenlendi.
Basın bültenlerinde su ürünleri yetiştiriciliğinde amatör avcılığa yönelik bazı yeni uygulamalar tanıtıldı. Korunan türlerin ticari avcılık kapsamında amatör olarak avlanması da yasaktır.
Balık üretiminin %60'ını oluşturan hamsi ilk olarak üretim planlamasına dahil edildi. Sürecin tamamlayıcı unsuru olarak toplam yakalanabilir hamsi miktarı 400 bin ton olarak belirlendi.
Yakalanabilir toplam miktarlar, bölgesel farklılıklar, olta takımı ve avlanma yetenekleri dikkate alınarak sektör paydaşlarıyla birlikte yönetilecektir. Bu uygulama, toplumun güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimini kontrol ve izleme sistemleriyle destekleyerek katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Açıklamalar 1 Eylül'de yürürlüğe girecek.