Güncel Haberler

Bakan Yumaklı: Su zengini olmadığımız için suyumuzu verimli kullanmamız gerekir

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde (DSİ) düzenlenen Dünya Su Günü programında bu yılki günün temasının “Suyu Barış İçin Kullanmak” olduğunu söyledi.

Su yönetiminin Bakanlığa ait olduğunu vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: “Haftanın 7 günü 24 saati vatandaşlarımızın evlerine içme ve içme suyu sağlıyoruz. Sanayicilerimizin ihtiyacı olan suyu her zaman sağlıyoruz. Onlara ihtiyaç duydukları suyu sağlıyoruz. Gıdamızı üreten çiftçilerimiz için burada büyük bir bağlılık ve çaba var.” “Ve bunun bir yatırım olduğunu vurgulamak istiyorum.” dedi.

Yumaklı, bugün su konusunda dün yaptıklarımızın daha iyisini yapmak için çalıştıklarını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi küresel ısınma ve iklim değişikliği başta su kaynaklarımız olmak üzere birçok konuyu yakından etkiliyor. Ülkemizin Akdeniz havzasında yer alması nedeniyle iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını biliyoruz. Rapora göre, dünyanın son 10 yılı tarihin en sıcak 10 yılı oldu. Aşırı iklim olaylarında rekor artışlar yaşandı. Sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar ve orman yangınları insanlık hayatını olumsuz etkiledi. Milyarlarca dolarlık ekonomik zarara yol açan bu durumun bir yansıması olarak “Ülkemizde son dönemde bir yanda kuraklık, bir yanda orman yangınları, bir yanda sel baskınları yaşadık.”

Türkiye’de su kaynaklarının 2030 yılında yüzde 20 azalacağını, nüfusun ise yüzde 10 artacağının beklendiğini belirten Yumaklı, 2050 yılında nüfus arttıkça gıda ihtiyacının karşılanması için yüzde 65 ila 70 oranında daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını söyledi. Bu gıdayı üretmek için %55 daha fazla su gerekecek ve ona göre buna ihtiyaç duyulacak.

Yumaklı, Türkiye’nin kişi başına 1313 metreküp su kullanım potansiyeli ile su sıkıntısı çeken bir ülke olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yıllar geçtikçe bu rakamın yavaş yavaş azalmaya devam ettiğini görüyoruz. Aksi takdirde hiçbir şey yapmazsak bu rakam artacak. 2030’da 1.000 metreküpün altına düşersek kendimizi su sıkıntısı çeken bir ülkede bulacağız.” “Su fakiri bir ülke olmamız çok muhtemel. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurguluyoruz.” dedi.

Su kaynaklarının korunması için gerekli çalışmaları sürdürdüklerini vurgulayan Yumaklı, bu kapsamda su ve sulama alanında yatırım değeri 2 trilyon 400 milyar lira olan 10 binin üzerinde projeye imza attıklarını söyledi.

İbrahim Yumaklı, mavi vatanı korumak için 1744 baraj ve gölet inşa ettiklerini, içme ve kullanma suyu ihtiyaçları için içme suyu tesislerini hizmete açtıklarını belirtti.

Yeraltı barajları yaptırdıklarını, sulama projeleriyle Anadolu’nun verimli topraklarına su kazandırdıklarını iddia eden Yumaklı, şöyle devam etti:

“Tarımsal sulamada su kaynağından bitkiye olan mesafenin kapalı sistemle karşılanması için büyük çaba harcıyoruz. Şu anda tüm projelerimizde sulama sistemleri kapalı. Kapalı devre sulama sistemlerinin oranının arttırılması için çalışıyoruz. “Tarla ve bağlarına kapalı veya basınçlı sulama sistemleriyle su getirmeleri gerekiyor. Bakanlığımız yatırımlarını yüzde 50 geri ödemesiz destek sağlayarak destekliyor. Ulusal Su Kurulu’nun kurulması da Devletin tüm kurumlarıyla birlikte bu alandaki kararlılığının bir başka göstergesidir.”

Bu yatırım ve çalışmalar yapılmadığı takdirde su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağımızı vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: “Su zengini olmadığımız için suyumuzu verimli kullanmak zorundayız. Devam edeceğiz.” Kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve özel sektörümüzle iş birliği içerisinde bu hedef etrafında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Susuzluk, kuraklık, sel gibi felaketlerin sınırı olmadığını belirten Yumaklı, bu anlayışla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde suyun olmadığı ülkelerde insanlara sağlıklı ve temiz su sağlanması için çalışmalar yürüttüğünü söyledi. kıtlıklar yoğundur.

Suyun etkin ve verimli kullanılması amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği”ne vurgu yapan Yumaklı, şöyle konuştu: “Tüm kamu kurumlarımızın ve özel, sivil toplum kuruluşlarımızın bu seferberliğini sürdüreceğiz” kimseyi geride bırakmamak. Bu seferberliği topyekûn sürdüreceğiz.” “Seferberlik ruhuyla suyumuzu daha ekonomik ve verimli kullanacağız.” sözlerini tamamladı.


“Suyun tasarrufu önemli”

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, dünyadaki tatlı su kaynaklarının yalnızca yüzde 1’inin kullanılabilir durumda olduğunu belirterek, “Alternatifi olmayan bu kaynağın, özellikle yağışların düzensiz olduğu ülkelerde kuraklık dönemlerinde kullanılmak üzere depolanması büyük önem taşıyor” dedi. bizimki gibi rejimler.” dedi.

DSİ’nin 1.018 baraj ve 726 gölet inşa ederek işletmeye aldığını ve toplam depolama kapasitesini 183 milyar metreküpe çıkardığını belirten Balta, şöyle konuştu: “Bu kapasite, özellikle kuraklık dönemlerinde verimli tarım arazilerimize su temini sağlamak açısından hayati önem taşıyor. iklim değişikliğiyle birlikte sıklığı da artıyor.” dedi.

Bakan Yumaklı: Su zengini olmadığımız için onu verimli kullanmamız lazım

Balta, bu yıl 527 tesisi tamamlayarak milletin hizmetine sunmayı planladıklarını, tedarik edilecek içme suyu miktarını da 5,2 milyar metreküpten 5,4 milyar metreküpe çıkarmayı planladıklarını, su baskını erken uyarı sistem sayısını ise 5,2 milyar metreküpe çıkarmayı planladıklarını söyledi. Sel tesisi sayısını 322’den 533’e, taşkın tesis sayısını da 10 bin 697’den 11’e çıkardı. Depolanan su miktarını 183 milyar metreküpten 190 milyar metreküpe çıkarmayı hedefledikleri bilgisini paylaştı.

TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci de suyla ilgili birçok sorunun bulunduğunu belirterek, bu konuda yasal düzenleme yapılmasını veya mevzuatta birlik sağlanmasını önerdi. Su kullanımı konusunda “tek ses, tek yürek” olması gerektiğini belirten Kirişci, “Bu konuda Meclis olarak üzerimize bir görev düşerse onu memnuniyetle yerine getiririz.” dedi. Kirişci, bu konuyla ilgili araştırma ve geliştirme çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini de söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı, Dünya Su Günü nedeniyle düzenlenen poster ve fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini takdim ederken, sergiyi de gezdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber