Güncel Haberler

Polonya’da yolsuzluk iddiası: Eski adalet bakanı ve yardımcısının evleri arandı

Aramalar, suç mağdurlarına yardım etmek amacıyla kurulan Adalet Fonu’ndan gelen paranın kötüye kullanıldığı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleştirildi.

REKLAM

Polonya’daki özel servis ekiplerinin, Adalet Bakanlığı tarafından yönetilen fonların kötüye kullanıldığı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, artık iktidarda olmayan Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin yetkililerinin evlerinde bir kez daha arama yaptığı bildirildi.

Soruşturma kapsamında özel servisler dün eski Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro’nun evine baskın düzenledi ve aralarında üç eski Adalet Bakanlığı yetkilisi ve fondan yararlanan bir kişinin de bulunduğu dört kişiyi tutukladı.

Savcılık sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, polisin eski adalet bakan yardımcısı Michal Wos’un parlamentodaki bir oteldeki odasını ve başkent Varşova dışındaki evinde arama yaptığını söyledi. Sözcü ayrıca eski bakan Ziobro’nun ailesine ait başka bir evin de arandığını bildirdi.

“Haydutluk ve kanunsuzluğun gösterisi”

Evi aranan Bakan Yardımcısı Wos gazetecilere verdiği demeçte, “Suçlayacak hiçbir şeyim yok, Adalet Fonu’nu yönettiğimde her şey yasaldı… Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım.”

Yemek borusu kanseri ameliyatı sonrası kemoterapiye girdiğini söyleyen Bakan Ziobro, dün evinde yapılan aramayı “haydutluk ve kanunsuzluk gösterisi” olarak nitelendirdi.

Ameliyat sonrası tedavimi evine gelerek yarıda kestiğini iddia eden Ziobro, “Bütün bu eylemler yasa dışıdır, (Başbakan) Donald Tusk ve (Adalet Bakanı Adam) Bodnar’ın siyasi emirlerinin uygulanmasıdır.”

Ziobro yargı reformlarının mimarı olarak biliniyor. Muhalifler ise bu reformları mahkemelerin bağımsızlığını zayıflattığı için eleştiriyorlar.

Fonlar nereye harcandı?

Yerel basında, suç mağdurlarına yardım etmek için kurulan Adalet Fonu’ndan gelen paranın kötüye kullanıldığı ve hedeflenen fonların, itfaiye kamyonları veya ev hanımlarına ekipman satın almak gibi kırsal bölgelerdeki PiS seçmenlerinin gözüne girmek için kullanıldığı bildirildi. dernekler.

İktidardaki Sivil Platform’dan (KO) milletvekilleri gazetecilere, seçim komisyonundan fonların geçen yıl PiS’in seçim kampanyasında kullanılıp kullanılmadığını araştırmasını isteyeceklerini söyledi.

Yüksek Denetleme Dairesi’nin eski başkanı Çarşamba günü parlamento komitesine, fondan elde edilen 25 milyon zlotinin (6,3 milyon dolar) yeni hükümetin PiS döneminde bazı politikacılara karşı kullanıldığını söyledi. Pegasus Casusu Harcandığına dair elinde delil olduğunu belirtti.

Milliyetçi PiS, sekiz yıl sonra Ekim 2023’te iktidara gelecek ve iktidarı Donald Tusk’un Sivil Platformu liderliğindeki Avrupa yanlısı partilerden oluşan bir koalisyona devredecek. götürüldü.

Yeni hükümet, PiS yönetimi sırasında yasayı çiğnemekle suçlananların artık “siyasi etki altında olmayan” savcılara hesap vereceğini söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking