Güncel Haberler

Kuzey İrlanda’da tarihi adım: Milliyetçi isim Michelle O’Neill başbakan seçildi

İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) eski siyasi kanadı olarak kabul edilen Sinn Fein, “birleşik İrlanda” hayalinin artık “ulaşılabilir” olduğuna inanıyor. Ancak parti popüler olmasına rağmen İrlanda Cumhuriyeti ile “birleşme” konusunda referandum yapılması İngiliz hükümetinin takdirindedir.

REKLAM

Kuzey İrlanda milletvekilleri tarihi bir adım atarak, milliyetçi bir siyasetçi olan Michelle O’Neill’i ilk kez Başbakan olarak seçti.

O’Neill’ın bu göreve atanması, Sinn Fein partisinin ada genelinde artan popülaritesinin son işareti olarak görüldü.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) eski siyasi kanadı olarak kabul edilen Sinn Fein, artık “Birleşik İrlanda” hayalinin “ulaşılabilir” olduğuna inanıyor.

Kadın siyasetçinin yükselişi, ezeli rakibi Demokratik Birlikçi Parti’nin (DUP), 1998’de imzalanan barış anlaşmasının temelini oluşturan ancak siyasi uzlaşmayı tehdit eden iki yıllık ortak yönetim boykotuna bu hafta son vermesiyle mümkün oldu. .

Sinn Fein başkanı Mary Lou McDonald, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda “Günaydın dünya” dedi.

McDonald, mesajında ​​İrlanda ulusal yayın kuruluşu RTE’nin, Kuzey İrlanda’nın siyasi bir depremin merkez üssü olmaya hazırlandığını iddia eden bir makalesini de paylaştı.

Michelle O’Neill, iktidarı DUP’un Başbakan Yardımcısı (Birinci Bakan Yardımcısı) Emma Little-Pengelly ile paylaşacak.

Her iki isim de aynı olacak ancak partisi 2022 seçimlerinde Kuzey İrlanda Meclisi’nde daha fazla sandalye kazanan O’Neill daha prestijli bir unvana sahip olacak.

Bu arada eski DUP lideri Edwin Poots da Kuzey İrlanda Meclisi Başkanlığına seçildi.

47 yaşındaki O’Neill kabul konuşmasında, “Bugün, yeni bir şafağı temsil eden tarihi bir gün. Herkese eşit hizmet edeceğim ve herkesin başbakanı olacağım.” dedi. dedi.

Bu arada Sinn Fein, Kuzey İrlanda’da popülaritesini artırsa da İrlanda Cumhuriyeti ile “birleşme” konusunda referandum yapılması İngiliz hükümetinin takdirinde.

Ayrıca kamuoyu yoklamaları Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’ın bir kısmının kalmasından yana olduğunu gösteriyor.

Kuzey İrlanda sorusu

Kuzey İrlanda’nın İngiltere ile bağlarını sürdürmesini isteyen Protestan sendikacılar ile ülkenin İrlanda Cumhuriyeti’nin bir parçası olmasını isteyen Katolikler arasındaki anlaşmazlıklar ve şiddet eylemleri, 1970’lerden bu yana çok sayıda ölüme neden oldu.

Soruna siyasi çözüm arayışında olan Britanya ve İrlanda hükümetleri ile Kuzey İrlanda partilerinin öncülük ettiği barış müzakereleri, 1998 Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşması ile yeni bir döneme girdi.

Kuzey İrlanda’nın barış sürecinde bir dönüm noktası olarak nitelendirilen anlaşma, ülke yönetiminde birlik ve bağımsızlığı destekleyenler arasında güç paylaşımı da dahil olmak üzere istikrarlı bir siyasi düzenin oluşturulmasına yönelik adımları içeriyordu.

Belfast Anlaşması’nın uygulanmasına yönelik süreçte önemli adımlar atılmış olsa da, Kuzey İrlanda’da yaşayan Protestanlar ve Katolikler arasında zaman zaman yaşanan çatışmalar ve IRA’ya bağlı bazı kuruluşların faaliyetlerine devam etmesi, sorunun tamamen çözüldüğünü ortaya çıkardı.

IRA, 2005 yılında silahlarını bırakarak Kuzey İrlanda’nın İngiltere ile bağlarını koparmaya yönelik şiddet eylemlerine son verdi.

IRA’nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein, İngiltere, İrlanda ve Kuzey İrlanda parlamentolarında temsil ediliyor.

REKLAM

Kuzey İrlanda’daki iktidar paylaşımı hükümeti, DUP’un İngiltere’nin geri kalanının lehine olan boykotu nedeniyle iki yıldır durduruldu.

Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını takiben 1921’de çoğunluğu Protestan olan Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak kuruldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom