Güncel Haberler

İsrail ve Hamas arasındaki 100 günlük savaş sürecinde neler yaşandı?

İsrail ile Hamas arasında en az 24 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği savaşın kronolojisi.

REKLAM

Hamas’ın 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik saldırıları ve ardından İsrail’in misillemesiyle tetiklenen savaş, yüzüncü gününe ulaştı.

İsrail ile Hamas arasında en az 24 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği savaşın kronolojisi:

7 Ekim 2023: Hamas’ın İsrail’e kanlı saldırısı

Silahlı Hamas militanları Gazze’den İsrail’e girerek sürpriz bir saldırı düzenledi. İsrail verilerine göre saldırıda 1.200 kişi öldü, 240 kişi rehin alındı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tüm Filistinlilerin Gazze’yi terk etmesi çağrısında bulundu. Hamas’ın saklandığı yerleri “moloz” haline getireceğine söz veren Netanyahu, “karanlık günün intikamını alacaklarını” söyledi.

Netanyahu, “Hamas’ın saklandığı bütün bu yerleri harabeye çevireceğiz. Gazze halkına sesleniyorum: hemen oradan çıkın çünkü biz her yerde var gücümüzle hareket edeceğiz.”

13 Ekim: Filistinlilerin güneye zorunlu göçü başlıyor

İsrail’in tahliye kararı güneye, 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze’ye göçe neden oldu. Yüzbinlerce Gazzeli evlerini terk etmeye başladı. Ancak İsrail askeri güçlerinin ilerleyişine paralel olarak insanlar birçok kez seyahat etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşları daha sonra yaptıkları açıklamalarda, İsrail yönetiminin 40 kilometre uzunluğundaki kıyı kentini topyekûn kuşatmasının ve bu kadar hızlı göçün (zorunlu tahliye) tarif edilemez insani acılara neden olacağı uyarısında bulundu.

17 Ekim: Al Ahli Hastanesi bombalandı

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ziyareti öncesinde Hamas ile İsrail arasındaki çatışma yoğunlaşırken, Gazze’deki El-Ehl hastanesine düzenlenen saldırı yüzlerce Filistinlinin ölümüne yol açtı.

İsrail ve Filistinliler hastane bombalamasından birbirlerini sorumlu tuttu.

Hamas yüzlerce kişinin öldüğünü iddia ederek patlamayı İsrail’in hava saldırısına bağlarken, İsrail ise patlamanın Filistinlilerin kazara fırlattığı roketten kaynaklandığını iddia etti. Bu iddia daha sonra Washington tarafından da desteklendi.

21 Ekim: İnsani yardım geçişi başlıyor

Refah limanından Gazze’ye gönderilen insani yardımların sevkiyatına başlandı.

Mısır’dan gelen insani yardım konvoyları, abluka altındaki 2,3 milyon kişiye gıda ve tıbbi malzeme ulaştırmak üzere Gazze’ye girdi.

Elektrik, su ve yiyeceğe erişimin tamamen sınırlı olduğu Gazze’de, İsrail’in yoğun bombardımanı nedeniyle çok sayıda kişinin ölümü ve yaralanması nedeniyle tıbbi malzeme de yetersiz kalıyor.

Türkiye ayrıca Gazze Şeridi’ndeki siviller için Mısır’a da insani yardım gönderdi.

27 Ekim: İsrail’in Gazze’nin merkezine saldırısı

İsrail ordusu Cuma sabahı erken saatlerde Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Hamas hedeflerine baskın düzenlediğini duyurdu.

Hamas hedefleri savaş uçaklarıyla vurulmaya devam ederken, İsrail ordusu da karaya hedefli baskınlar düzenlemeye başladı.

Önceki gece Gazze’ye kuzeyden girip saldırı düzenleyen İsrail, bu kez orta kesime “hedefli baskın” düzenlediğini duyurdu.

Baskın sonrasında insansız hava araçlarıyla desteklenen askerlerin Filistin topraklarından herhangi bir yara almadan çekildiği kaydedildi.

REKLAM

15 Kasım: İsrail ordusu El Şifa hastanesine girdi

İsrail askerleri, günlerce süren kuşatmanın ardından Gazze’deki Şifa hastanesine girdi.

Operasyon sırasında yüzlerce hasta ve yaralı hâlâ Gazze’nin en büyük sağlık kompleksinde bulunuyordu.

İsrailliler, hastanenin Hamas savaşçılarının yeraltı karargahlarını saklamak için kullanıldığını iddia etti. Hastane yönetimi ise bu iddiaları yalanladı. İsrail ordusu, hastanenin altında olduğunu söylediği tünelin görüntülerini medyayla paylaştı.

21 Kasım: Çatışmalar dört gün süreyle ertelendi

İsrail hükümeti ve Hamas, İsrail’de tutulan 150 Filistinli karşılığında Gazze’de tutulan 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılması ve kuşatma altındaki bölgeye insani yardımın girmesine izin verilmesi konusunda çatışmalara dört günlük bir ara verilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, dört gün içinde 50 kadın ve çocuğun kademeli olarak serbest bırakılacağı ve bu süre zarfında çatışmaların askıya alınacağı belirtildi.

REKLAM

Ateşkes toplam bir hafta uzatıldı. 105 rehine ve yaklaşık 240 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı. Ancak savaş 1 Aralık’ta yeniden başladı.

12 Aralık: Biden: İsrail uluslararası desteği kaybediyor

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’ye yönelik “seçici olmayan bombalamasının” uluslararası desteği kaybettiğini söyledi.

Bu, İsrail’in en yakın müttefiki ABD’nin söyleminde açık bir değişime işaret ediyordu. Sonraki haftalarda bazı üst düzey ABD’li yetkililer İsrail’e sivilleri korumak ve Hamas liderlerine karşı daha hedefli eylemlerde bulunma çağrısında bulundu.

15 Aralık: Üç İsrailli rehine “kazara” öldürüldü.

Tel Aviv, Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonu sırasında üç İsrailli rehinenin “kazara” öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, askerlerinin rehineleri Gazze şehrinin Şicaiye bölgesinde bulduğunu ancak onları tehdit olarak yanlış tanımladığını söyledi.

REKLAM

Hagari, “Çatışmalar sırasında ordu yanlışlıkla üç İsrailli rehineyi tehdit olarak tanımladı. Bunun sonucunda askerler onlara ateş açtı ve öldürüldüler.” dedi.

1 Ocak 2024: İsrail ordusu askerlerini geri çekmeye başlıyor

İsrail ordusu, en az iki tugaydan oluşan yedek askerlerin evlerine gönderileceğini, üç tugayın ise eğitim için geri çağrılacağını duyurdu.

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, bazı askerlerin ülkelerine geri gönderilmesinin “savaşın bittiği anlamına gelmediğini” söyledi.

Hagari, yedek askerlerden bazılarının yılın ilerleyen dönemlerinde tekrar hizmete çağrılabileceğini söyledi.

11 Ocak: ABD ve İngiltere’nin Yemen’e saldırısı

ABD ve İngiltere, Yemen merkezli Husi mevzilerine hava ve deniz saldırıları başlattı. Husi yetkilileri, saldırılarda şu ana kadar 5 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de yaralandığını açıkladı.

REKLAM

Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ettiği sürece Kızıldeniz’deki ticari gemileri hedef almaya devam edeceklerini ve saldırılarının “Filistinlilerle dayanışma” amaçlı olduğunu söylüyor.

11 Ocak: İsrail’in Gazze’de “soykırım” yapmasına karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açıldı

Güney Afrika’nın, İsrail’in 7 Ekim saldırılarının ardından Gazze’deki savaşta soykırım yaptığına ilişkin davasının ön duruşmaları bugün Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) başladı. İsrail ise suçlamaları reddetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking