Almanya göçmenlere karşı kucaklayıcı yaklaşımını sonlandırıyor mu?
Almanya’da koalisyon hükümetinin bölgesel seçimlerde yenilgiye uğraması hükümet üzerinde baskı oluşturuyor.
2015-2016 yıllarında Avrupa ülkelerinin yaşadığı göçmen krizi sırasında, ülkeyi yabancı girişlere açmasıyla bilinen dönemin Başbakanı Angela Merkel’in liderliğinde Almanya, “iyimserlik kaynağı” olarak gösterildi.
Merkel’in liderliği ve açık kapı politikası altında ülke, 2015 ile 2016 yılları arasında 1,2 milyondan fazla mülteci ve sığınmacıyı ağırladı.
Ancak yasadışı göçün yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde Almanya kendisini farklı bir konumda buluyor.
Bir zamanlar övündüğü “misafirperverlik kültürüne” (Willkommenskultur) da sırtını dönmek zorunda kalıyor.
Başbakan Olaf Scholz, Der Spiegel gazetesine verdiği röportajda şunları söyledi: “Almanya’ya düzensiz göçü sınırlıyoruz. Çok fazla insan geliyor. Daha fazla insanı daha hızlı bir şekilde sınır dışı etmemiz gerekiyor.” dedi.
Scholz, Almanya’nın ülkede kalmalarına izin verilmeyen göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandırması gerektiğini söyledi.
Bu açıklamalardan birkaç gün sonra Alman hükümeti, sığınmacıların sınır dışı sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan bir yasa tasarısını onayladı.
Siyaset bilimci ve SPD’nin Temel Değerler Komitesi üyesi Michael Bröning, euronews’e şunları söyledi: “Göç rakamlarını azaltma hedefine yönelik söylem ve politikada önemli bir değişim var.” diyor ve ekliyor:
“Önerilen tedbirler arasında sınır dışı etmelerin hafifletilmesi, insan kaçakçılarına daha sert yaptırımlar uygulanması, geçici sınır kontrollerinin yeniden uygulamaya konması, menşe ülkelerle daha fazla ikili anlaşma yapılması ve güvenli sayılan ülkeler listesinin genişletilmesi yer alıyor. Özetle, Almanya 2015’te gözlemlenen duruma tanık oluyor.” “Bu, eşsiz ‘hoş karşılama kültürümüzün’ sonunu işaret eden ciddi bir siyasi değişimdir.”
Seçim sorunlarının ardından siyasette ani bir değişiklik
Bu hafta başında Nijerya’ya yaptığı üç günlük ziyaret sırasında Scholz, Afrika ülkesinin başkanı Bola Tinubu’dan artan göç akışlarıyla mücadelede yardım istedi.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin bu yılın başlarında Tunus’la yaptığı anlaşmaya benzer bir ortaklık önerdi.
Amaç, Nijerya’da, Almanya’dan sınır dışı edilenlerin barınma, sağlık ve iş olanakları bulabilecekleri göç merkezlerini genişletmek.
Bu hareket, Scholz’un üç partili koalisyonunun bu ayın başlarında yapılan iki bölgesel seçimde kötü performans göstermesinin ardından hükümetin yasadışı göçe karşı giderek sertleşen yaklaşımının bir parçası.
Geleneksel muhafazakarlar her iki eyalet seçimini de kazanırken, aşırı sağ da önemli kazanımlar elde etti.
Bröning, “Bu değişikliğin bir sonraki seçimlerde doğrudan hükümete daha fazla destek anlamına gelip gelmeyeceğini söylemek (şimdiden) imkansız” dedi ve ekledi:
“Fakat Alman halkının hükümetin harekete geçmesini istediğinin farkına varması önemli. Siyasetteki değişimin bir boşlukta değil, Alman aşırı sağından gelen artan meydan okumalar bağlamında gerçekleştiğini görmek de önemli.”
Son aylarda AfD anketlerde yükselişe geçti ve Bavyera ve Hessen’de önemli bir seçim başarısı elde etti.
İngiltere’deki Keele Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Politika Profesörü. Kurt Richard Luther, Euronews’e şöyle konuştu: “Bu gelişmenin, yıllardır popülist radikal sağın meydan okumalarına nasıl yanıt vereceği konusunda ikilemlerle karşı karşıya kalan diğer sol ve/veya sosyal demokrat partilerde gözlemlenen eğilimlerden farklı olmadığını düşünüyorum.”
Bröning, “AfD’nin yükselişi geniş bir yelpazedeki şikayetlerden kaynaklansa da, bazıları hayali, bazıları gerçek, göçün kontrolsüz görülmesine ilişkin endişeler uzun süredir sağcı popülizmin ana itici gücü olmuştur” dedi.
Hükümetin mülteci sorununu ele alma yaklaşımından duyulan memnuniyetsizlik artarken Scholz, ülkede artan sığınmacı sayısını azaltması yönünde yoğun bir baskı altında.
ARD DeutschlandTrend tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre Almanların %44’ü yasadışı göçü Alman politikacıların öncelik vermesi gereken en önemli siyasi konu olarak görüyor.
Bröning, “Günümüzün konusunun soruna çözüm bulmak olduğu açık” diyor.
“Zorluk, iktidardaki koalisyonun istikrarını veya parti içindeki uyumu tehlikeye atmadan krizi yönetmek olacak. Doğrusunu söylemek gerekirse, Alman Sosyal Demokrat veya Yeşil seçmenlerin tümü önerilen değişikliklerden memnun değil. Bu yüzden biz de memnun olduğumuzu söylemek doğru olur.” bunların hepsi ‘tartışmanın sonu değil başlangıcı’.
Almanların göçmenlere bakış açısı değişti mi?
Pek çok Avrupa ülkesinin 2015 yılında sınır kontrollerini sıkılaştırmasıyla birlikte, uzun bir yolculuktan sonra ülkeye gelen binlerce göçmeni Alman kalabalığının karşıladığını görmek olağandı.
Peki Almanya’ya yeni gelenlerin bu heyecanına ne oldu?
Bröning, Scholz’un politikasındaki değişikliğe rağmen “birçok Alman hâlâ ihtiyaç sahibi insanları kabul etmekten yana ve insani sorumluluğu reddetmek yerine kabul etmeye yönelik geniş bir destek var. Ancak rakamlar yakalandı ve 2015’teki ruh hali önemli ölçüde değişti.” dedi. ”
Bröning, bugün Alman kamuoyunda sayıların azalması gerektiği yönünde yaygın bir kanaat oluştuğunu, Orta Doğu’da yaşanan tırmanışa verilen tepkilerin tartışmanın bu dönüşümünde önemli ve beklenmedik bir rol oynadığını belirterek, sözlerini şu sözlerle noktalıyor: aşağıdaki kelimeler:
“Filistin yanlısı gösteriler, Yahudi karşıtı olaylar dalgası ve göçün yoğun olduğu bazı mahallelerde Hamas saldırısının kutlanması, göç ve entegrasyon söz konusu olduğunda her şeyin yolunda olmadığının kesin bir hatırlatıcısı oldu. Bu, birçok bakımdan, sohbeti daha incelikli bir tartışmaya açtı.”