Venezuela lideri Maduro, AB diplomatı Borrell’i Gazze savaşında suç ortaklığı yapmakla suçladı
AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, halka açık oylama kayıtlarının Maduro'nun Venezuela başkanlık seçimlerinde mağlup olduğunu gösterdiğini söyledi.
Venezuela lideri Nicolas Maduro, Avrupa Birliği'ne (AB) karşı bir söz savaşı başlattı ve bu durum, Venezuela Yüksek Mahkemesinin Maduro'nun Temmuz ayındaki başkanlık seçimlerinde tartışmalı zaferini onaylamasına şüphe düşürdü.
Salı günü Venezüella'nın başkenti Caracas'ta yaptığı konuşmada Maduro, AB'nin Gazze'deki İsrail savaşını en sert şekilde eleştiren kişi olarak kabul edilen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'i hedef aldı.
Maduro, “Josep Borrell Filistin soykırımını, Gazze'deki katliamı destekliyor. Borrell Gazze'deki katliamın suç ortağı. Ve şimdi silahlarını Venezuela'ya çeviriyor” dedi.
Maduro ayrıca Borrell'in ABD tarafından “yanıltıldığını” ve “Ukrayna'dan Rusya'ya karşı açık savaş”ı kışkırttığını söyledi.
Borrell, Cumartesi günü AB adına yaptığı açıklamada, halka açık oylama kayıtlarının muhalefet lideri Edmundo Gonzalez Urrutia'nın Venezuela seçimlerinin galibi olduğunu gösterdiğini söyledi.
Borrell ayrıca, siyasi muhalefetin destekçilerinin Maduro'nun üçüncü altı yıllık başkanlık dönemi teklifini protesto etmek için sokaklara döküldüğü “Venezuela'daki derin siyasi kriz” hakkındaki endişelerini de dile getirdi.
Muhalefet, yetkililerin Maduro'nun Temmuz ayındaki oyları tüm oyların %51,2'sini alarak az farkla kazandığı yönündeki iddialarına karşı çıkıyor. Maduro'nun yaklaşık 3,5 milyon oyla mağlup olduğunu gösteren kanıtlar ortaya çıktı.
Ancak çoğunlukla Maduro destekçilerinden oluşan Venezuela Yüksek Adalet Divanı (TSJ), geçen hafta Maduro'nun yeniden seçildiğini doğruladı.
Mahkeme, internette yayınlanan ve Maduro'nun ezici bir çoğunlukla mağlup olduğunu gösteren oylama sonuçlarının sahte olduğunu savundu.
ABD ve on Latin Amerika ülkesi Mahkemenin kararını “kategorik olarak reddetti”.
“Güçlü göstergeler” yetkililerin iddialarıyla örtüşmüyor
Yüksek Mahkeme'nin kararını sorgulayan AB, Venezüella'nın seçim otoritesi olan ve çoğunlukla Maduro müttefiklerinden oluşan Ulusal Seçim Konseyi'ne (CNE) sonuçların tam ve doğrulanmış bir sayısını yayınlaması çağrısında bulunuyor.
CNE şu ana kadar muhalefetin Gonzalez Urrutia'nın ezici bir farkla kazandığı yönündeki iddialarına karşı çıkacak hiçbir tutanak yayınlamadı.
AB'nin açıklamada Açıklamada, “Venezuela halkının iradesine saygı duyulmasını sağlamak için yalnızca eksiksiz ve bağımsız olarak doğrulanabilir sonuçlar kabul edilecek ve tanınacaktır” denildi.
Avrupa Birliği'nin dışişleri sözcüsü Peter Stano Salı günü yaptığı açıklamada, “Oylamanın nihai sonucunun yetkililerin söyledikleriyle örtüşmediğine dair çok güçlü göstergelere sahip olan yalnızca Avrupa Birliği değil” dedi ve Birleşmiş Milletler'in (The Guardian) Birleşmiş Milletler raporu) aynı sonuca ulaşmıştı.
Stano, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının 29 Ağustos Perşembe günü Brüksel'de bir araya gelerek ülkedeki siyasi krize nasıl tepki verileceğini tartışacaklarını söyledi.
Herhangi bir açıklama veya eylem, AB'nin 27 üye devletinin oybirliğiyle desteklenmesini gerektirecektir.
Temmuz ayında Macaristan, 27 AB üye ülkesinin Venezüella başkanlık seçimlerindeki “usulsüzlükleri” kınayan ilk açıklamasını engellemişti.
Stano, “Perşembe günkü toplantı, üye devletlere başkanlık seçimlerinden sonra Venezuela'da yaşananlar hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı sağlayacak” dedi.
AB geçtiğimiz günlerde siyasi kriz devam ettiği sürece yeni yaptırım çağrılarının “erken” olduğunu söyledi.
AB ile Venezuela arasındaki ilişkiler, AB'nin Maduro'nun 2018'de yeniden seçilmesini özgür ve adil bir seçim olmadığı gerekçesiyle kınamasından bu yana yıprandı.
Birlik, Maduro'nun gücünü zayıflatmaya yönelik uluslararası çabaların bir parçası olarak yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.