Adana sıcağı besin zehirlenmesi vakalarını arttırdı! Uzmanı “Başvuran hasta sayısı arttı” diyerek uyardı
Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Adana'da yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinde de artış yaşanıyor. Dışarıda herkesin severek tükettiği tavuk döner, et ve balık ürünleri en çabuk bozulan besinler arasında yer alıyor. Uzmanlar et ve tavuğun bilinen ve güvenilir yerlerden tüketilmesini öneriyor.
“TALEP EDİLEN HASTA SAYISI ARTTI”
Doç. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Kliniği. Hilmi Erdem Sümbül, “Hastalarda karın ağrısı, kramp ve ateş görülebilir. Belirtiler hafiftir ve birkaç gün içinde düzelir ancak bulantı ve kusma aşırı ise mutlaka destek verilmesi gerekir bu dönemde. Bu vakaların sık görülmesiyle acil servise gıda zehirlenmesi belirtileriyle başvuran hastaların sayısı arttı.
“DEPOLAMA DERECELERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Doç. sıcaklığın artmasının mikroorganizma ve bakteri sayısında da artışa neden olduğunu belirtti. Dr. Sümbül, şunları söyledi: “Et, tavuk ve deniz ürünleri taze olarak ve iyi pişirilerek tüketilmeli. Gıdaların eksi 18 ile artı 4 derece arasındaki sıcaklıklarda saklanması çok önemli. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı çok fazla. Besin zehirlenmelerinde bu çok yanlış bir uygulamadır. Sıcak havalarda antibiyotiklerin mutlaka tuzlanması gerekir” dedi.
“SICAK HAVADA ET KARARILIYOR”
Kebapçı Cihangir Korkmaz, et ve tavuğun bilinen ve güvenilir yerlerden tüketilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Adana'da sıcaklıklar aşırı seviyelere ulaştı. Et sıcakta bırakıldığında gıda zehirlenmesine neden oluyor. Önlem almak için sürdürüyoruz” İnsanlar et ve tavuğu güvenilir, tanıdık kaynaklardan tüketmelidir. Etler sıcak havada kararıyor ve gıda zehirlenmelerine neden oluyor” dedi.
“PAKET SERVİSİNE DİKKAT EDİN”
Sıcak mevsimde paket servislerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Korkmaz, şöyle konuştu: “Bu sıcak mevsimde paket servisinin kısa mesafelerde yapılması gerekiyor. Merkezde müşterilere hızlı servis yapılırsa gıda zehirlenmesi riski artacaktır. daha yüksek.” ortadan kaldırıldı.” (İHA)