Güncel Haberler

Diş kontrolleri için en uygun zaman sömestir tatili

Çocukların hem genel sağlık hem de estetik açıdan iyi bir yaşam sürebilmeleri için ağız ve diş sağlıklarına dikkat etmeleri ve düzenli kontrollerden geçmeleri önemlidir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr., çocuklara erken yaşlarda diş sağlığı konusunda bilgi verilmesi, onlara doğru ağız ve diş hijyeninin öğretilmesinin onların sağlıkları açısından çok önemli olduğunu vurguluyor. Merve Mandal dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı.

Özellikle okul döneminde diş bakımını ihmal eden ve yeterli özveriyi gösteremeyen çocuklar için diş muayenesi için en uygun zamanın sömestr tatili olduğunu vurgulayan Dt. Çocuklarınızın diş sağlığı.

KARSE OLUŞUMUNU ÖNLEMEYE YÖNELİK UYGULAMALAR

Diş çürüğü oluşumunun ağzımızda bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi olduğunu belirten Dt.Mandal, diş çürüğünün tamamen önlenemeyeceğini ancak diş çürüğü oluşumunu engellemek için bazı uygulamaların olduğunu söyleyerek bunları şöyle anlattı:

“Fick sızdırmazlık malzemeleri: Fissür örtücüler, çürük sonrası dişleri doldurmak yerine, çürümelerini önlemeye yardımcı olan bir uygulamadır. Süt ve daimi dişlerin çiğneme yüzeylerinde tırtıklı, çıkıntılı ve çukurlu alanlar bulunur. Bu bölgeler diş fırçasının kıllarının tam olarak ulaşıp temizleyemeyeceği dolayısıyla diş çürüğünün oluşmasına uygun bir bölgedir. Diş çürüğü öncelikle bu bölgelerde meydana gelir. Fissür örtücüler dolgu yapısına benzer bir maddedir. Bu uygulama ile dişlerin boşluklu alanları doldurularak daha temizlenebilir bir alan yaratılır ve böylece çürük oluşumu engellenir.

Florür Uygulaması: Çocuk diş hekimine yapılan ziyaret sırasında çocuğun yaşı, çürük sayısı, yeni çürük oluşma riski ve beslenme tarzı gibi faktörler dikkate alınarak flor tedavisinin gerekliliğine ve uygulama sıklığına karar verilir.

Dişlerini fırçala: Çocukların motor fonksiyonları gelişene kadar (7-8 yaş) dişlerini düzenli olarak fırçalamaları ve diş fırçalama sırasında ebeveyn desteği sağlamaları etkili diş fırçalama için oldukça önemlidir. Bu sayede düzenli ve doğru fırçalamayla çürük oluşumunun önüne geçmek mümkün oluyor.”

“2,5-3 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARA DİŞ FIRÇALAMA TEŞVİK EDİLMELİ”

Diş fırçası ve diş macunu seçiminin önemine değinen Dt. Mandal, şu bilgileri paylaştı:

“Çocukların ilk dişleri çıktığında (ortalama 6 ay civarında) parmak fırçası yardımıyla fırçalamaya başlamalısınız. Diş fırçalama alışkanlığının kazanılması için 2,5-3 yaşlarında ebeveyn desteği ile kendi kendine fırçalamanın teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu yaşta önemli olan insana diş fırçalamayı sevdirerek bu alışkanlığın kazandırılmasıdır. Çocukların diş ve diş etleri yetişkinlere göre çok daha hassas olduğundan, kullanılan ürünün bu hassas yapıya uygun olması gerekir. Çocuğun ağzının büyüklüğüne uygun, yumuşak kıllı diş fırçaları tercih edilmelidir. Diş macunu seçerken dikkatli olmak da önemlidir. Yaş grubuna göre macunlar tercih edilmelidir. “2 yaşına kadar olan çocuklarda pirinç tanesi şeklinde macun, 2-6 yaş arası çocuklarda bezelye şeklinde macun, 6 yaş üstü çocuklarda ise boya fırçası büyüklüğünde macun kullanılabilir” Yıllar.”

“DİŞLERİNİZİ BİRLİKTE FIRÇALAYIN, EĞLENİN”

Dt. Mandal, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandıracak ipuçlarını şöyle sıraladı:

“Çocuklar dişlerini fırçalarken ebeveynler de dişlerini fırçalamalıdır. Dişlerini birlikte fırçalamak öğrenmelerinin önemli bir parçasıdır.

Birkaç diş fırçası satın alın. Her seferinde farklı bir diş fırçası seçmesini önerin. Bu çocuğunuzun dişlerini fırçalama isteğini ve motivasyonunu olumlu yönde etkileyecektir.

Diş fırçalama tahtası çocukların da ilgisini çekecektir. Her fırçalamadan sonra tahtada renkli simgeler işaretlendiğinde çocuğun diş fırçalama alışkanlığını kazanması daha kolay olacaktır.

Yaklaşık 2 dakikalık fırçalama yeterlidir. Bu durumu kum saati, kronometre vb. olarak kullanabilirsiniz. “Bunu eğlenceli hale getirebilirsin.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi