Güncel Haberler

Venezuela’nın ‘sınır değişim referandumu’ sonrası Brezilya sınıra asker yığıyor

Venezuela ordusunun Essequibo’ya girmek istemesi halinde zorlu arazi koşulları nedeniyle Brezilya topraklarını kullanmak zorunda kalacağı kaydedildi.

REKLAM

Venezuela’nın, komşu Guyana’nın petrol zengini Essequibo bölgesini ülkeye dahil etmek için yapılan referandumda evet oyu vermesinin ardından Brezilya, sınırdaki askeri varlığını artırmaya başladı.

Venezuela’nın 19. yüzyıla kadar uzanan sınır anlaşmazlığı, birkaç yıl önce Essequibo bölgesinde büyük petrol kaynaklarının keşfedilmesiyle yeniden su yüzüne çıktı.

Karakas yönetimi, sınırın 1777’de İspanyol İmparatorluğu döneminde olduğu gibi Essequibo Nehri olması gerektiğini iddia ediyor. Ancak Guyana’ya göre sınır, İngiliz sömürge dönemine kadar uzanıyor ve 1899’da tahkim mahkemesi tarafından onaylandı.

Venezuela’da pazar günü düzenlenen 5 soruluk referandumda katılımcıların yüzde 95’inin evet oyu verdiği açıklandı. Referandumda vatandaşlara, Essequibo sakinlerine vatandaşlık verilmesini destekleyip desteklemedikleri ve iki Güney Amerika ülkesi arasındaki anlaşmazlığın çözümünde Birleşmiş Milletler Yüksek Mahkemesi’nin yargı yetkisini reddedip reddetmedikleri soruldu.

Ancak şunu da belirtmek gerekir ki bu sonuç bir self-determinasyon oyu olmadığı için kısa vadede somut bir sonuç getirmeyecektir.

Venezuela lideri Nicolas Maduro, devlet petrol şirketinden tartışmalı bölge için petrol çıkarma lisansı vermesini isterken, aynı zamanda Ulusal Meclis’in bölgeyi Venezuela’nın bir parçası haline getirecek bir yasa tasarısını geçirmesini de önerdi.

Bu gelişmelerin ardından Brezilya yönetimi, Venezuela sınırındaki askeri varlığını artırma kararını açıkladı. Brezilya ordusu, Roraima eyaletinin başkenti Boa Vista sınır kentine daha fazla asker ve zırhlı araç göndereceğini duyurdu.

Venezuela ordusunun Essequibo’ya girmek istemesi halinde zorlu arazi koşulları nedeniyle Brezilya topraklarını kullanmak zorunda kalacağı kaydedildi. Guyana Ordusunun yüksek alarma geçtiği kaydedildi.

Bu arada, içinde 7 kişinin bulunduğu bir Guyana askeri helikopteri cumartesi günü ortadan kaybolmuştu. Guyana Genelkurmay Başkanlığı, helikopterin kaybolmasında Venezuela’nın parmağı olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmadığını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking