Güncel Haberler

Trump: NATO’ya borcunu ödemeyen üye ülkelere Rusya’nın saldırmasını teşvik edeceğim

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Donald Trump, Rusya’yı NATO’ya borcu olan üye ülkelere saldırmaya teşvik edeceğini söyledi.

REKLAM

Kasım ayında ABD (ABD) başkanlık seçimlerinde aday olması beklenen eski Başkan Donald Trump, Moskova’yı NATO’ya olan borçlarını ödemeyen ülkelere saldırmaya “teşvik edeceğini” duyurdu.

Başkanlığı sırasında NATO’nun savunma harcaması hedeflerini tutturamayan üye ülkelerin ABD tarafından korunmayacağını vurgulayan Cumhuriyetçi aday, böyle bir senaryoda Moskova’yı “istediğini yapmaya” “teşvik edeceğini” söyledi. Rusya’nın saldırısına uğrayan ülkeler.

Cumartesi günü Güney Carolina’da düzenlenen bir mitingde NATO liderleriyle yapılan toplantıya atıfta bulunan Trump, ismi açıklanmayan bir ülkenin liderinin şunu sorduğunu söyledi: “Peki parayı ödemezsek ve Rusya tarafından saldırıya uğrarsak, bizi koruyacak mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“‘Borcunu ödemedin mi?’ dedim. “Ne olacağını söyleyelim. Hayır, seni korumayacağım. Aslında onları istediklerini yapmaya teşvik edeceğim. Ödemeniz gerek.”

Beyaz Saray: “Trump’ın açıklaması dehşet verici”

Beyaz Saray sözcüsü Andrew Bates, Trump’ın yorumlarını “korkunç ve mantıksız” olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: “En yakın müttefiklerimize yönelik bir işgali teşvik etmek… Amerika’nın ulusal güvenliğini, küresel istikrarını ve ekonomimizi tehlikeye atar”. dedi.

Rusya’nın 2014 yılında Kırım yarımadasını Ukrayna’dan ilhak etmesinin ardından NATO ülkeleri, Soğuk Savaş sonrasında yapılan kesintileri tersine çevirerek 2024 yılına kadar GSYİH’lerinin %2’sini savunmaya harcamayı kabul etti.

Almanya’dan da tepki

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Trump’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz. Bu NATO inancı, Anchorage’dan (Alaska) Erzurum’a kadar 950 milyondan fazla insanı güvende tutuyor.” Söylendi.

Avrupa’da Amerika’nın desteğine ilişkin endişeler

Trump’ın açıklaması, Demokrat Başkan Joe Biden’ın Kiev’e giderek daha fazla ihtiyaç duyulan ABD desteğine gönderme çabalarının aşırı sağ muhalefet tarafından Kongre’de engellendiği bir dönemde geldi.

Bu nedenle Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanması Avrupa ülkelerinde endişeyle karşılandı.

Ayrıca Trump’ın ilk döneminde Avrupa ülkelerine mesafeli yaklaşması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a övgüler yağdırması, yeni Washington yönetiminin Avrupalı ​​müttefikleriyle nasıl bir bağ kuracağı konusunda endişeleri artırıyor.

Trump, kampanya konuşmalarında sürekli olarak NATO gibi uluslararası örgütleri eleştiriyor ve Washington’un bu örgütlere milyarlarca dolar harcamasına karşı çıkıyor.

Trump, başkanlığı sırasında, bir veya daha fazla NATO üyesine yönelik silahlı saldırının tüm üyelere yönelik bir saldırı olduğunu kabul eden 5. Maddeyi onaylamış olsa da, NATO müttefiklerini “Amerikan ordusuna yapışan sülükler” olarak tanımlıyor.

NATO, NATO’nun mevcut 31 üye ülkesinden yedisinin %2’lik savunma harcaması yükümlülüğünü yerine getirdiğini bildirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking