Güncel Haberler

‘Suriyeli Mandela’ Riyad Turk 93 yaşında sürgünde yaşadığı Fransa’da hayatını kaybetti

Riad Türk, Hafız Esad ve oğlu Beşar Esad döneminde çeşitli suçlar işlemekle suçlanarak çoğu zaman yargılanmadan yaklaşık 20 yıl hapis yattı.

REKLAM

Hükümete sert muhalefeti nedeniyle yıllarca hapis yattığı için Nelson Mandela’ya benzetilen Suriyeli muhalif Riad Türk, sürgünde yaşadığı Fransa’da 93 yaşında hayatını kaybetti.

Kızı Khuzama Turk, AFP’ye verdiği demeçte, “Babam, iki kızı ve torunlarının yanında, başardıklarından mutlu bir şekilde huzur içinde öldü.” dedi.

Fransa’nın Suriye Büyükelçisi Brigitte Curmi, sosyal medya hesabından şu yorumu yaptı: “Suriyeli Mandela Riad Türk, özgür ve demokratik bir Suriye için bir ömür mücadele verdikten sonra hayatını kaybetti. Onun Suriyelilere onurlu bir yaşam dilekleri, çalışmalarımıza ilham vermeye devam etsin.”

Türk, Suriye’deki militanlar tarafından zorla Türkiye’ye getirildikten sonra 2018’de Fransa’ya kaçtı.

Eski cumhurbaşkanı Hafız Esad’ın ölümünün ardından bir televizyon programında “diktatör öldü” dediği için hapse atılmış, 2002’de serbest bırakıldıktan sonra kayıplara karışmıştı.

Hafız Esad ve daha sonra oğlu Beşar Esad döneminde çeşitli suçlar işlediği yönündeki suçlamalar nedeniyle çoğu zaman yargılanmadan yaklaşık 20 yıl hapis yattı.

Turk, Beşar Esad tarafından yasadışı ilan edilen ve daha sonra Suriye Demokratik Halk Partisi olarak yeniden adlandırılan muhalefetteki Suriye Komünist Partisi’nin Siyasi Bürosu’nun uzun süredir lideriydi.

2011 yılında Suriye’de patlak veren barışçıl hükümet karşıtı protestolara destek verdi ve ülkedeki iç savaş yoğunlaşırken Esad muhaliflerini bir araya getiren Suriye Ulusal Konseyi’ne destek verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom