Güncel Haberler

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 42,50’ye çıkardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak %42,50’ye yükseltti.

REKLAM

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak %42,50’ye yükseltti.

Yılın son PPK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, “Konsey, parasal sıkılaştırma tedbirlerini en kısa sürede tamamlamayı planlıyor. Konsey, parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek için kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak niceliksel sıkılaştırmaya devam edecek” ” Söylendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Para Politikası Kurulu (Kurul), resmi oran olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 40’tan yüzde 42,5’e yükseltilmesine karar verdi.

Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden genel enflasyon, son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu seyrini sürdürüyor. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyonist baskıları canlı tutuyor.

Öte yandan kısa vadeli göstergeler, parasal sıkılaşmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talep dengesinin devam ettiğine işaret ediyor.

Kurul ayrıca enflasyon beklentileri ve fiyatlama politikasında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendiriyor.

Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerdeki sürekli artış, cari işlemlerde talebin dengelenmesine verilen destek ve Türk lirası varlıklara yönelik iç ve dış talebin güçlenmesi, döviz kurunun istikrarına ve para politikasının etkinliğine güçlü katkı sağlıyor. Bu çerçevede aylık enflasyonun ana eğilimi düşmeye devam ediyor.”

Parasal sıkılaştırmanın hızı yavaşladı

“Konsey, enflasyonla mücadele için gereken parasal sıkılaştırma düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını göz önünde bulundurarak parasal sıkılaştırmanın hızını yavaşlatmıştır” diyen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kurul, parasal sıkılaştırma tedbirlerinin en kısa sürede tamamlanmasını amaçlamaktadır. Fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi için gerekli olan parasal sıkılaştırmanın gerektiği sürece sürdürüleceği değerlendirilmiştir.

Piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak ve makro-finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi basitleştiriyor.

Kredi faiz oranları finansal sıkılaştırma hedefiyle uyumlu olarak değerlendirilse de, Türk lirası mevduatın payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin parasal tedbirlerle birlikte aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin finansman kompozisyonunu iyileştirmeye devam etmesi bekleniyor. sıkma. Konsey, faiz kararlarının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak niceliksel sıkılaştırmaya devam edecek.

“Konsey, parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede %5 hedefine ulaşacak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika kararlarını belirlemeye devam edecektir.”

“Enflasyon göstergeleri yakından takip ediliyor”

TCMB açıklamasında, enflasyona ilişkin göstergelerin ve ana eğilimin yakından izleneceği, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda, kurulun elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği, kararların olumlu yönde değişeceği vurgulandı. öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede yapılmalıdır.

Ancak deprem bölgelerine verilen ipoteklerin menkul kıymet kolaylaştırma uygulamasından muaf tutulmasına ilişkin hususların Haziran 2024’e kadar devam edeceği belirtildi.

Döviz yükümlülüklerde halihazırda yüzde 5 olan güvenlik hizmet oranının yüzde 4’e indirileceği ve üyelerin işyerindeki maksimum kredi kartı faiz oranları ile maksimum komisyon oranlarında herhangi bir değişiklik olmayacağı bildirildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking