Güncel Haberler

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Can Atalay kararına kim ne dedi?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Can Atalay kararına siyasi parti liderleri tepki gösterdi. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi başlattığını duyurdu.

REKLAM

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’a yönelik hak ihlali kararına ikinci kez uymaması tepkilere yol açtı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi başlattığını duyurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, “Yapılanlar gerçek bir darbe girişimidir” dedi. Özel, “Erkan Baş’ın Çağlayan mahkemesindeki çağrısını destekliyorum” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Böylece devletimizin kurumları arasındaki çatışmayı sona erdirme fırsatı bir kez daha heba olmuştur. Kuralları bir kenara bırakan bu anlayış karşısında kaybeden maalesef milletimiz oluyor” dedi. Hukuk.” mesajını paylaştı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Bu ülkenin kuruluş belgesi ve yapılan her eylemin temeli olan Anayasa’yı tanımayanlar, büyük bir hukuk darbesi yapıyorlar.” dedi. dedi.

Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın ikinci kez haklarının ihlal edildiğine karar vererek gerekçeli kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı karar için Yargıtay’a gönderdi. Anayasa Mahkemesi, hak ihlallerine ilişkin ikinci kararında “Yargıtay’ın yetkisi dışında hareket ederek Anayasayı ihlal ettiğini onadı” ve gerekçeli kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

“Maalesef kaybeden yine milletimizdir.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Kurumlar arasındaki çatışmayı sona erdirme fırsatı bir kez daha heba edildi. Hukuk devletini hiçe sayan bu anlayış karşısında kaybeden maalesef milletimizdir” konulu paylaşımında. dedi.

Akşener, 31 Mart seçimlerinin önemine dikkat çekerek, “İktidar kendi eliyle anayasal devlet krizi yaratmakla meşgulken, milyonlarca vatandaşımız yüksek hayat pahalılığı sarmalında mücadele etmeye devam ediyor. Ama kimse endişelenmesin.” Yoksulluktan, hukuksuzluktan, krizden ve kutuplaşmadan beslenen bu yönetim anlayışı milletimizin ihtiyacıdır.” 31 Mart’ta yapılacak yerel yönetim seçimleri milletimizin haktan, hakkaniyetten, adaletten yana damgasını vuracağı tarihi bir gün olacaktır!”

Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde oturma eylemi başlattığını duyurdu.

Baş, paylaşımında Sorun parti sorunu değil, hukuk ve adalet sorunudur. Bu hukuksuzluğa karşı çıkan tüm siyasi partileri ve vatandaşlarımızı uyanık olmaya çağırıyorum. #Kristal İçinAdalet İçin” dedi.

“Bu gerçek bir darbe girişimidir”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, karara ilişkin Ankara yönetimini eleştirdi: “Bugün Türkiye’de kuvvetler ayrılığından bahsetmenin bir anlamı yok. Kimse Türkiye’de kanun var demesin. Bizim anayasamız var, Anayasa diyor.” tüm mahkeme kararları açısından bağlayıcıdır.” Söylendi. Anayasa Mahkemesi Atalay hakkındaki nihai kararını oy çokluğuyla verdi. Yani Anayasa Mahkemesi’nin kararına katılmayanlar bile oybirliğiyle karar verdi. Yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi’ne direnemez, direnirse talimat almıştır. Aksini iddia eden yalan söylüyordur. Bu, genel müdürün kaçırılmasıdır… “Bu gerçek bir darbe girişimidir.”

Özel’in mesajı paylaştığını söyledi.

“Büyük bir hukuk darbesi”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması bu ülkenin beka sorunu haline gelmiştir. Ülkeyi size güvenerek bu karanlık yola sürükleyenleri durdurun. senden aldıkları güç.” dedi.

Babacan’ın mesajında; Babacan, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukukun üstünlüğüne ilişkin kararının mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi ve bu nedenle kabinedeki ve AK Parti’deki aklı başında kişilere sesleniyorum: Kendilerini dönüşü olmayan karanlık koridorlara sürüklüyorlar. Biraz gürültü yapın, bugün o gün. Susma, adaleti savun. Sayın Erdoğan’a dönüyorum. : Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması bu ülkenin bekası için bir sorun haline gelmiştir. Size güvenerek ve sizden aldıkları güçle ülkeyi bu karanlık yola sürükleyenleri durdurun. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın sözleriyle haykırıyorum: “Uzaktan kontrol edilen yargı, hakimler olamaz!” “100 yılı aşkın geçmişi olan demokrasimizin tamamen ilkel zamanlara dönmesini mi istiyorsunuz? Adaletin yerinde de olsa gecikmesini mi istiyorsunuz? Ne istiyorsunuz? Ben size sesleniyorum; Utanıyorsunuz, bu yola devam edemezsiniz. Derhal Anayasa’nın asgari gereklerini yerine getirin ve Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygulayın!”

“Yüksek yargı kurumları arasında devlet krizi yeniden tırmanıyor”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Atalay dosyasının Yargıtay’a gönderilmesinin “yüksek yargı kurumları arasındaki devlet krizinin yeni bir boyut kazanması” anlamına geldiğini söyledi.

Davutoğlu, “Tüm siyasetçileri ve aydınları başarılarımızı kaybetme riskine karşı ortak tavır almaya davet ediyorum” başlıklı paylaşımında. Şunları beyan etti:

“Artık yapılacak hukuki bir yorum yok”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, “Artık hukuki olarak yapılacak bir yorum yok. Bir mahkeme Anayasayı tanımadığını açıkça belirtiyor. Bu ülkede yaşayan herkese istisnasız meydan okuyor. Eğer HSK yarın gereğini yapmazsa hukuk sistemi tüm kusurlarına rağmen bir şekilde işlemez hale gelecektir.” “bittiğini ilan edin” diye paylaştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking