Güncel Haberler

Fransa, Suriye Devlet Başkanı Esad hakkında ‘kimyasal saldırı’ nedeniyle tutuklama emri çıkardı

Fransız hakimler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kardeşi Maher Esad ve diğer iki üst düzey yetkili hakkında sivillere karşı yasaklı kimyasal silah kullanma suçundan tutuklama emri çıkardı.

REKLAM

Fransa, “insanlığa karşı suçlara katılmakla” suçlanan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkında uluslararası tutuklama emri çıkardı.

Benzer bir karar, Suriye’deki elit bir askeri birliğin fiili komutanı olan Esad’ın kardeşi Maher ve silahlı kuvvetlerin iki generali hakkında da verilmişti.

Adli bir kaynak AFP’ye, Ağustos 2013’te Şam yakınlarındaki doğu Guta bölgesinde 1.400’den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırılardan Esad’ın sorumlu tutulduğunu söyledi.

Soruşturma, sivil toplum kuruluşu Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi (SCM), hukukçular derneği Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) ve Suriye’deki insan hakları ihlallerini belgeleyen Suriye Arşivi’nin yaptığı hukuki şikâyet sonrasında başlatıldı. .

Paris mahkemesinin insanlığa karşı suçlarla ilgilenen birimi, 2021’den bu yana kimyasal saldırılara ilişkin dosyayı inceliyor.

“Esad’ın haberi olmadan olmaz”

SCM Başkanı Mazen Derviş, Esad’ın tutuklanması için çıkarılan tutuklama emrine ilişkin “Bu çok büyük bir gelişme” dedi.

Derviş, “Bağımsız yargı, kimyasal saldırının Suriye Devlet Başkanı’nın bilgisi olmadan gerçekleşemeyeceğini, sorumlunun Esad olduğunu ve hesap verilmesi gerektiğini kabul ediyor” dedi.

2013 yılında sosyal medyada yayınlanan videolarda bilinçsiz çocuklar, ağızlarından köpükler çıkan insanlar ve doktorların nefes almalarına yardımcı olmak için onlara oksijen verdiği görülüyordu.

BM raporunda, söz konusu olaylarda sarin gazı kullanıldığına dair açık delillerin bulunduğu kaydedildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) de Suriye’yi bir dizi kimyasal saldırı düzenlemekle suçluyor.

Suriye, 2013 yılında bu örgüte katılmayı ve tüm kimyasal silahlarından vazgeçmeyi kabul etti.

Ülkede 2011 yılında başlayan iç savaşta yarım milyondan fazla insan hayatını kaybetti, ülke nüfusunun yarısı yerinden edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber