Güncel Haberler

Endonezya’da çocuk ölümlerine yol açan öksürük şurubu üreticisi mahkum oldu

Endonezya’da 2022’den bu yana öksürük şuruplarındaki zararlı maddeler nedeniyle akut böbrek hasarı nedeniyle hayatını kaybeden 5 yaş altı çocuk sayısı 200’ü aştı.

REKLAM

Endonezya’da en az 200 çocuğun ölümüne neden olan öksürük şurubu üreten ilaç firmasının sahibi ve üç yetkilisi suçlu bulundu.

Mahkeme sanıklara 2 yıl hapis ve kişi başı 63 bin dolar para cezası verdi.

Duruşmalarda savcılık, suçlamaların asıl hedefi olan Afi Farma şirketinin yöneticisi Arief Prasetya Harahap için 9 yıl, diğerleri için ise 7 yıl hapis cezası talep etti.

Duruşmada savcılık, üretilen öksürük şuruplarının “kabul edilemez” düzeyde toksin içerdiğini ve firmanın üretim aşamasında gerekli testleri yapmadığını öne sürdü.

Sanıkların avukatı, mahkemenin getirdiği “ihmal” suçlamasına karşı çıkarak mahkumiyete itiraz etme olasılığını değerlendirdiklerini açıkladı.

Endonezya’da 2022 yılından bu yana bazı tıbbi şurupların içindeki zararlı maddeler nedeniyle akut böbrek hasarı (AKI) nedeniyle hayatını kaybeden 5 yaş altı çocuk sayısının 200’ü aştığı biliniyor.

DSÖ uyardı

Endonezya hükümeti, bu yıl çok sayıda çocuğun akut böbrek hasarından ölmesinin ardından tüm şurup ve sıvı ilaç satışlarını yasakladı.

Gambiya ve Özbekistan’da da 100’e yakın çocuk aynı sorun nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) da çocuk ölümlerindeki artışın ardından Hindistan ve Endonezya’da üretilen 6 öksürük şurubu hakkında uyarıda bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking