Güncel Haberler

BM: Taliban, doğum kontrol hapı satın alan kadınları tutukladı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bugün açıklanan bir rapora göre Taliban, evli olmayan veya erkek vasisi olmayan Afgan kadınların iş, seyahat ve sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlıyor.

REKLAM

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından hazırlanan ve Ekim-Aralık 2023 dönemini kapsayan raporda, Taliban’ın bekar veya erkek vasisi veya mahremi olmayan Afgan kadınlarına baskı uyguladığı belirtildi. BM raporuna göre Taliban, doğum kontrol hapı satın alan kadınları da tutukladı.

Afganistan’da erkeklerin vesayetine ilişkin resmi bir yasa bulunmamasına rağmen Taliban, kadınların yanlarında kan veya evlilik bağı olan bir erkek olmaksızın tek başına hareket edemeyeceklerini veya belirli bir mesafeye seyahat edemeyeceklerini şart koşuyor.

Raporda, 2023 yılının Ekim ayında mahremleri olmadan işe giden üç kadın sağlık çalışanının tutuklandığı, ailelerinin bu eylemi bir daha yapmayacaklarına dair yazılı belge imzalamasının ardından serbest bırakıldığı belirtildi.

Habere göre, bir başka olayda ise İyilik Uygulama Bakanlığı (Emri bil Maruf) yetkilileri, sağlık kurumundaki işini kaybetmek istemeyen bir kadına evlenmesini “tavsiye ederek” evlenmediğini bildirdi. evli olmayan bir kadının çalışmasına izin verilmesi uygundur.

Raporda, ülkenin doğusundaki Paktia vilayetinde Sağlık Bakanlığı yetkililerinin Aralık ayından bu yana mahremi olmayan kadınların sağlık tesislerine erişimini engellediği, bakanlık yetkililerinin ülkedeki sağlık tesislerini sık sık ziyaret ettiği belirtildi. kurallara uygunluğu sağlamak. yasak.

Örgüt, 2021’in başında ülkeyi kontrol altına aldığında daha ılımlı bir yönetim vaat etse de, sert uygulamaları kapsamında artık kadınların kamusal yaşamın neredeyse her alanından men edilmesini yasakladı.

Ayrıca altıncı sınıftan sonra kızların okula gitmesini de engelledi.

Taliban, güzellik salonlarının kapılarını kapatarak, başörtüsüne ya da “İslami örtünme şekline” uymayan kadınları gözaltına alarak, kendi yorumladıkları kıyafet kurallarını uygulamaya zorladı.

Mayıs 2022’de Taliban, kadınların sadece gözlerini göstermelerini emreden önceki hükümet (1996-2001) döneminde uygulanan kısıtlamalara benzer şekilde, kadınların tepeden tırnağa burka giymesini zorunlu kılan bir kararname yayınladı.

Taliban’ın “ahlak polisi” olarak görev yapan Emir bil Maruf’un bakanlığı, kadınların halka açık yerleri, işyerlerini ve eğitim kurumlarını ziyaretlerinde başörtüsü ve mahremiyet koşullarını da kontrol noktaları ve denetimlerle izliyor.

Kurallara uymayanlara ağır cezalar kesilecek.

BM, bakanlık yetkililerinin aralık ayında Kandahar vilayetindeki otobüs terminalini ziyaret ederek kadınların mahremsiz uzun mesafe yolculuk yapmamalarını sağladığını ve otobüs şoförlerine mahremsiz kadınların sınıra çıkmasına izin verilmemesi talimatını verdiğini söyledi.

Raporda ayrıca Taliban’ın resmi olarak yasaklamamasına rağmen kadınların da doğum kontrol hapı satın aldıkları için tutuklandığı belirtiliyor.

Rapora göre kadınlar, bu tür eylemlerin gelecekte tekrarlanmayacağına dair bir garanti imzaladıktan sonra serbest bırakıldı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, BM raporunun çoğunlukla yanlış anlaşılmalara dayandığını söyledi ve UNAMA’yı İslam hukukunu ve şeriatı görmezden gelmek veya eleştirmekle suçladı.

Mücahid, Afganistan’da İslami bir hükümetin iktidara gelmesi durumunda “tüm Şeriat kurallarının hem erkekler hem de kadınlar için tam olarak uygulanması gerektiğini” söyledi.

Taliban sözcüsüne göre bu, eğitim ve istihdamda başörtüsü, erkek vesayeti ve kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı kurallarının uygulanması anlamına geliyor.

Mücahid, “UNAMA’nın bu durumları eleştirmesi veya açık İslami hükümleri insan haklarına aykırı bir eylem olarak görmesi, insanların inançlarına hakarettir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking