Güncel Haberler

Arjantin’in ‘aslan’ Devlet Başkanı Javier Milei kim ve neyi savunuyor?

Arjantin’de başkanlık seçimini aşırı sağcı “anarko-kapitalist” Javier Milei kazandı. Kendisine ‘aslan’ diyen Milei, siyaseti aşan özellikleriyle ülkede tartışma konusu haline geldi.

REKLAM

Elektrikli testereyle kampanya yürüttü, kendisine “aslan” adını verdi, Papa Francis’i “dünyadaki kötülüğün temsilcisi” olarak adlandırdı, kürtaj yasasını yürürlükten kaldırmak için referandum yapacağını söyledi ve insanların hayati organlarını satmalarına izin verme olasılığını gündeme getirdi. Arjantin’in yeni aşırı sağcı “anarko-kapitalist” başkanı Javier Milei kimi ve neyi temsil ediyor?

Javier Milei, kamu harcamalarına ve iktidardaki siyasi sınıfa karşı yaptığı açıklamalar reytingleri artırırken televizyon programcılarının vazgeçilmez konukları arasında yer aldı. Hiçbir siyasi uzman onun Güney Amerika’nın ikinci büyük ekonomisinin başına geçeceğini düşünmüyordu.

Ancak 53 yaşındaki ekonomist Milei kampanya mesajlarıyla öne çıktı.

Yükselen enflasyonu durdurmak için sert önlemler önerdi ve sosyalizmin toplumda yayılmasına karşı mücadele edeceğini söyleyerek büyük destek kazandı.

Politikacıları, enflasyonu% 140’ın üzerinde ortadan kaldırmak için para basmayı bırakmaya çağırdı ve merkez bankasını bu amaca ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi.

Trump’la karşılaştırılıyor

Desteklediği kesintilerin sembolü olarak bazen elinde elektrikli testereyle sandık başına gidiyordu.

Kendisini “anarko-kapitalist” olarak tanımlayan Milei, ekonomik büyümeyi artırmak için bakanlıkların yarısının ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyerek ülkenin istihdam yasalarının hafifletilmesi gerektiğini savundu.

Devletin küçültülmesi ve “siyasi kastların” temizlenmesi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın “bataklığı kurutma” sözüne benzetiliyor. Milei sıklıkla açıkça “hayran olduğu” bir lider olan Trump’la karşılaştırılıyor.

Milei, Trump’ın “Amerika’yı Yeniden Büyük Yap” sloganına uygun olarak ülkeyi bir büyüklük çağına döndüreceğini de savundu.

“Arjantin, dünyada asla kaybetmemesi gereken yerini yeniden kazanacak” diyen Milei’nin destekçileri, sıklıkla “Arjantin’i Yeniden Harika Hale Getirin” yazılı şapkalar taktı.

Milei’yi seçim zaferinin ardından tebrik eden ilk kişilerden biri olan Trump, şunları söyledi: “Bütün dünya seni izliyordu! Seninle çok gurur duyuyorum. Ülkeni dönüştürecek ve Arjantin’i yeniden gerçekten büyük yapacaksın!” dedi.

Feminist politikalara karşı

Politikaya atılmadan önce Milei, Arjantin’in en büyük ticari gruplarından biri olan ve ülkedeki havalimanlarının çoğunu işleten Corporacian America’nın baş ekonomistiydi. Parlamento koltuğunu kazandığı 2021 yılına kadar burada çalıştı.

Ateşli, küfür dolu söylemiyle tanınan Milei, kendisini sağcı bir politikacı ve “kültür savaşçısı” olarak görüyor.

Milei, Arjantin’in son yıllarda yasallaştırdığı feminist politikalara ve kürtaja karşı çıkıyor. Yasanın yürürlükten kaldırılması için referandum yapılmasını önerdi.

İnsanların iklim değişikliğine neden olmada bir rolü olduğu fikrini reddediyor. Arjantinli Papa Francis’i sosyal adaleti savunduğu için “embesil ve komünist” olarak nitelendirdi.

Milei’nin “patronu” kız kardeşidir

Araba çağıran bir iş adamının oğlu olan Milei, gençliğinde babasıyla gergin bir ilişkisi olduğunu söyleyerek çocukluğu hakkında pek konuşmayı sevmiyor.

Gençliğinde Rolling Stones’un haraç grubunda oynadı ve Chacarita futbol kulübünün gençlik takımlarında kaleci olarak görev yaptı. Ancak 1980’lerin sonundaki yüksek enflasyon döneminde ekonomi okumak için futbolu bıraktı.

Yakın ilişki içinde olduğu tek aile üyesi, kampanyasını yürüten kız kardeşi Karina Milei’dir. Ona “patron” diyor ve onu defalarca iktidara yükselişinin mimarı olarak tanımladı.

REKLAM

Özel hayatı günün gündemi haline geldi

Milei, rol aldığı televizyon programlarında da özel hayatından bahsetti. Kendini tantrik seks konusunda uzman olarak tanıttı ve grup sekse nasıl katıldığını defalarca tartıştı.

Yetişkin yaşamının büyük bölümünde ne romantik bir partneri ne de ciddi arkadaşları olduğu biliniyor.

“Aylardır flört edecek zamanı olmadığını” söyledi. Ancak Temmuz ayında oyuncu ve sanatçı Fatima Florez ile ilişkiye başladı. Florez, 2007-2015 yılları arasında başkan yardımcısı olan Cristina Fernandez de Kirchner’i taklit etmesiyle tanınıyor.

İngiliz Mastiff Conan’ı öldüğünde, DNA’sı kullanılarak en az dört köpeği klonlattı; Onlara ekonomistlerin adını da verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber