Güncel Haberler

Fiyat listesi denetimlerinde firmalara 47 milyon lira ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasından öne çıkanlar:

Bilindiği üzere perakende satışa sunulan mal ve hizmetlerin fiyat etiketleri, tarifeleri ve fiyat listelerine ilişkin hususlar 6562 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile düzenlenmektedir. 6502 ve fiyat etiketi yönetmeliği. Temel amacı perakende satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği ve kullanımı ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek olan Yönetmelik, bu açıdan önem taşıyor. Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması. Tüketicileri doğru ve eksiksiz bilgilendirmek.

Öte yandan, söz konusu mevzuat kuralları, gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar, fiyat ve fiyat listelerinin sürekli değişmesi nedeniyle gıda hizmeti sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında artan fiyat farklılıkları nedeniyle tüketici şikayetlerinin önlenmesini ve piyasaların istikrarının sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu işletmelerin işyeri giriş kapısı önünde ve hizmet verilen masalarda fiyat ve fiyat listelerinin asılması zorunluluğuna ilişkin Fiyat Etiketleri Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Söz konusu değişiklik, restoran, bar, pastane ve benzeri yemek hizmeti veren işletmelerde tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilmesi ve okunabilmesi amacıyla 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yaygın ve yoğun denetimler yapıldı

Uygulamada ortaya çıkabilecek sorunları içeren bilgilendirme yazıları sektörde faaliyet gösteren bayi ve tedarikçilere duyurulmuştur. Ayrıca Ticaret Bakanlığına bağlı 81 İl Ticaret Müdürlüğü, 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren gıda hizmeti veren işletmelerde yaygın ve yoğun denetimler gerçekleştirmeye başladı.

Söz konusu mevzuat kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde öncelikle mevzuat hükümleri hakkında şirketlere bilgi verilmiş, aykırılıkların tespiti halinde şirketlere idari yaptırımlar uygulanmıştır.

“21 bin 659 ihlal tespit edildi”

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı'na bağlı İl Ticaret Müdürlükleri tarafından 114 bin 567 firmada yürütülen soruşturmalarda toplam 21 bin 659 ihlal tespit edildi ve 47 milyon 43 bin 348 lira idari para cezası kesildi. Söz konusu mevzuat kapsamında gerçekleştirilen kapsamlı denetim süreci sonucunda; Uygulamanın hizmet sağlayıcı firmalar tarafından da benimsendiği ve gerekli özen gösterilerek uyumun sağlandığı gözlenirken, tüketicilerin sağladığı şeffaflık sayesinde satıcıya olan güven arttı ve hem sağlayıcı firmalar hem de tüketicilerimiz açısından etkili sonuçlar elde edildi. . “Ticaret Bakanlığı denetim faaliyetlerine kesintisiz olarak devam edeceğinden, tespit edilen her ihlalde cezai yaptırımla karşılaşmamak adına firmalarımızın belirtilen hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş